Αποστολέας Θέμα: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?  (Αναγνώστηκε 28410 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Η νόσος Αλσχάιμερ, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για μένα, διότι, ήμουν από τους τυχερούς-άτυχους να βιώσω τι σημαίνει δικός σου άνθρωπος να πάσχει από Αλσχάιμερ, να λιώνει στα χέρια σου, να χάνεται, να πεθαίνει ενώ είναι ακόμα ζωντανός, και να μην μπορείς να τον φέρεις πίσω.

Πρόσφατα, γνώρισα μία φίλη, που επικοινώνησε μαζί μας, ψάχνοντας για μία λύση, για την μυική δυσκαμψία της Μητέρας της, και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ξύπνησε από το παρελθόν μου, μία βαθιά πληγή, θυμίζοντας μου, πως έχω χρέος, να πω δημόσια την Αλήθεια, για το τι πραγματικά είναι το Αλσχάιμερ, γιατί έχει εξαπλωθεί σε τόση μεγάλη έκταση, που μιλάμε πλέον για Επιδημία, και πώς πραγματικά μπορεί να σταματήσει αυτή η τραγικότητα, αποκαλύπτοντας, έτσι ώστε να γνωρίσει όλος ο κόσμος, που δεν το γνωρίζει ήδη, μια τραγική αλήθεια...

Το Αλσχάιμερ, δεν είναι νόσος... αλλά είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των παρενεργειών των ψυχοφαρμάκων, τα οποία χορηγούν, σε περιπτώσεις μανιοκατάθλιψης, κρίσης πανικού, αγχώδεις ψυχοπαθολογίες, και καταλήγουν να ρημάζουν τους ανθρώπους οργανικά, μέχρι τον σύντομο και τελικό τους θάνατο.

'Ολη η βιομηχανία φαρμάκων, και οι επιστημονικές έρευνες γύρω από το Αλσχάιμερ, αποτελούν μία Απάτη, διότι τα φάρμακα αυτά δεν θεραπεύουν, είναι ψυχοφάρμακα για σχιζοφρένεια, και συνδράμουν στο να καταλήξει ο ασθενής πιο γρήγορα και πιο τραγικά στο θάνατο.

Αυτό που πραγματικά υπάρχει, είναι μόνο η Γεροντική 'Ανοια, σε πολύ προχωρημένη ηλικία, που είναι αποτέλεσμα, εγκεφαλικής αλλοίωσης λόγω ηλικίας.

'Αλλο όμως Αλσχάιμερ και άλλο Γεροντική 'Ανοια, που είναι μία φυσιολογική φθορά του οργανισμού μας.

Το Αλσχάιμερ είναι δημιούργημα του εγκλήματος των ντήλερ ψυχοφαρμάκων, όπου δηλητηριάζουν τον οργανισμό, μέχρι θανάτου, και παρουσιάζει όλα αυτά τα σχιζοφρενικά συμπτώματα που αποδίδουν στη νόσο Αλσχάιμερ.

Δυστυχώς αν γνώριζα πριν από 10 χρόνια, αυτά που γνωρίζω σήμερα, η Μητέρα μου, θα βρισκόταν ακόμα στην ζωή, και δεν θα είχε τόσο τραγική κατάληξη.

'Εχουμε χρέος λοιπόν, να λέμε την Αλήθεια, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να σωθούν οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας.

Υπάρχουν αρκετοί γιατροί, που γνωρίζουν πως το Αλσχάιμερ είναι Απάτη, και τα ψυχοφάρμακα που χορηγούν, όχι μόνο δεν θεραπεύουν αλλά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών.

Παρακαλούμε αυτούς τους Λαμπρούς Ευσυνείδητους Επιστήμονες, που γνωρίζουν ότι λέμε την Αλήθεια, να πατήσουν πόδι στην Απάτη και στο 'Εγκλημα που διαπράτεται καθημερινά στο όνομα της Κλασσικής Ιατρικής και να καταθέσουν Δημόσια πως είναι η Πραγματικότητα, έτσι ώστε να σωθούν οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας, που αργοπεθαίνουν στα χέρια ψυχρών επιχειρηματιών, και όχι γιατρών.

Ζητούμε από τους Ευσυνείδητους Ιατρούς, να μιλήσουν επιτέλους, και να πούνε την Αλήθεια, έτσι ώστε το έγκλημα σε σχέση με το Αλσχάιμερ να σταματήσει.  

Συνεχίζεται...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 03:38:05 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 29, 2012, 01:50:05 »
Ας δούμε την θέση της Κλασσικής "Ιατρικής" για το Αλσχάιμερ... πριν συνεχίσουμε...

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=3824

Νόσος Alzheimer: Πρόληψη, αίτια και διάγνωση
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιανουαρίου 2008
Γράφει: Καπαρός Γεώργιος, Νευρολόγος

Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο του ΚΝΣ που χαρακτηρίζεται από άνοια (απώλεια ή ελάττωση των ανωτέρων ψυχικών λειτουργιών). Η αιτιολογία είναι άγνωστη, ενώ οι έως τώρα θεραπευτικές προσπάθειες κρίνονται ανεπαρκείς.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Σε μερικές περιπτώσεις (περίπου στο 2% των ασθενών) έχει αποδειχτεί σαφής κληρονομικότητα. Πιστεύεται ότι γεννητικοί παράγοντες (π.χ. παρουσία του ΑΡΟΕΣ 4 στο χρωματόσωμα 19) είναι συνδεδεμένοι με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Παθογένεια

Παρατηρείται μεγάλη εκφύλιση των φλοιο-υποφλοιωδών νευρώνων του εγκεφάλου η οποία μακροσκοπικά οδηγεί σε ατροφία των ιδίων περιοχών.

Κλινικές εικόνες / Συμπτώματα

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία κάτω των 65 ετών. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την εξέλιξη της νόσου η οποία υποδιαιρείται σε 3 στάδια:
1.Διαταραχές της πρόσφατης, κυρίως, μνήμης. Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει διαταραχές της συμπεριφοράς (ευφορία κ.α.) και μπορεί να προβαίνει σε άσκοπες πράξεις.
2.Εμφανίζονται αφασικές διαταραχές, αγνωσία, απραξία, αγραφία κ.α. Οι διαταραχές της μνήμης είναι πιο σοβαρές.
3.Κατάργηση όλων σχεδόν των ανωτέρων ψυχικών λειτουργιών αλλά και της κινητικότητας του ασθενούς, ο οποίος παραμένει κλινήρης και δεν δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και σε μια λεπτομερή νευρολογική εξέταση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και ψυχομετρικές δοκιμασίες.
Οι απεικονιστικές μέθοδοι AΤΕ (Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου) και ΜΤΕ (Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου) θα αναδείξουν την φλοιο-υποφλοιώδη ατροφία. Ο παρακλινικός έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να αναδείξει άλλα πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν συμπτωματολογία άνοιας.

Διαφορική Διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν άνοια. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η έλλειψη της βιταμίνης B12, παθήσεις του θυρεοειδούς -παραθυρεοειδούς αδένα, η υπογλυκαιμία, η υπερουριχαιμία, η σύφιλις κ.α.

’λλες παθήσεις που εκδηλώνονται κυρίως με άνοια είναι:

Γεροντική άνοια. Εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με ορισμένους πρόκειται για την ίδια νόσο με αυτή του Alzheimer αλλά η αιτιολογία θα μπορούσε να είναι διαφορετική.
Nόσος του Pick. Η εκφύλιση και η ατροφία του ΚΝΣ αφορά κυρίως τις μετωπο-κροταφικές περιοχές του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται κυρίως από διαταραχές της συμπεριφοράς. Σε τελικό στάδιο η συμπτωματολογία είναι ίδια με εκείνη της Νόσου Alzheimer.
Πολυεμφραγματική ή αγγειακή άνοια. Οφείλεται σε διάχυτη αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε πολλαπλά μικρά έμφρακτα κυρίως στις περικοιλιακές περιοχές.
Νόσος Jacob - Creutzfeld, νόσος ‘τρελλών αγελάδων’ Στην περίπτωση αυτή η άνοια έχει ταχεία εξέλιξη.
Επιπλοκές

Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο ΙΙI στάδιο της νόσου όπου η κινητικότητα είναι πτωχή και ο θάνατος συνήθως επέρχεται από συνοδές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία λόγω σοβαρής δυσκαταπωσίας, κατακλίσεις, ουρολοιμώξεις).

Θεραπεία

Τα τελευταία έτη η θεραπεία της Νόσου Alzheimer βασίζεται σε φάρμακα που έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν την δράση της χολινεστεράσης, ενός ενζύμου που διασπά τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Ακόμη, χορηγείται η μεμαντίνη ένα φάρμακο το οποιό αναστέλλει τους NMDA υποδοχείς των νευρώνων με σκοπό να περιορίσει την εκφύλισή τους. Η θεραπεία αυτή πιστεύεται ότι βελτιώνει τις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες και γενικότερα την κλινική εικόνα του ασθενούς και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα πρώιμα στάδιά της.
Απαραίτητη είναι, επίσης, η θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου (κατασταλτικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά φάρμακα) ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Πρόληψη

Εφ' όσον η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη δεν υπάρχουν ειδικές συμβουλές για την πρόληψή της. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν οι παράγοντες κινδύνου όπως: υπέρταση, σακχ. διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ κ.τ.λ.


Χρήσιμες είναι οι συμβουλές για τους συγγενείς ώστε να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα συμπεριφοράς του πάσχοντος.
Δεδομένων των διαταραχών της πρόσφατης μνήμης, θα πρέπει τα αντικείμενα στο σπίτι του πάσχοντος να μην αλλάζουν θέση και να μην του αναθέτονται εργασίες που απαιτούν ιδιαίτερες μνημονικές ικανότητες. Π.χ. είναι εύκολο ο ασθενής να ξεχάσει το φαγητό στη φωτιά. Οι καθημερινές ασχολίες είναι καλό να προγραμματίζονται σε μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα. Αυτό ισχύει και για τον βραδινό ύπνο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αϋπνίας.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο οι διαταραχές της συμπεριφοράς είναι έκδηλες και ο ασθενής μπορεί να επιμένει σε ορισμένες ιδέες ή σκέψεις, οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά ορθές. Π.χ. να πιστεύει ότι κάποιος οικείος του τον κλέβει. Η περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και υπομονή. Βέβαια, σε περίπτωση ψυχοκινητικής διέγερσης θα πρέπει να απευθύνεστε στον ιατρό του.

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαταραχές μνήμης είναι πλέον σοβαρές και ο ασθενής μπορεί να μην αναγνωρίζει ακόμη και τα παιδιά του. Παρ΄ όλα αυτά η αντιμετώπιση με αγάπη και κατανόηση είναι σημαντική για τον ασθενή.
Σε τελικό στάδιο δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και ο ασθενής έχει ανάγκη μόνιμης φροντίδας είτε κατ' οίκον είτε σε ειδικό ίδρυμα.

Περισσότερες πληροφορίες

Για την ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος που σας απασχολεί θα είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε ιατρό Νευρολόγο δεδομένου ότι ο κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σε σύγκριση με τους άλλους με την ίδια πάθηση (π.χ. διαφορετική βαρύτητα και κλινική πορεία).

Ο συγγραφέας του άρθρου παραμένει στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση gkmpa@yahoo.it. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο: neyrologia.blogspot.com
Βιβλιογραφία
RITCHARDS S.S., HENDRIEG H.C, Diagnosis , management and treatment of Alzheimer Disease. Arch Intern Med 1999, 159: 789-798
BERGAMINI L. Manuale di Neurologia Clinica. Liberia Cortina eds. Torino 1983
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 29, 2012, 01:52:33 »
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7172

Alzheimer: Η επιδη΅ία του 21ου αιώνα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Ιανουαρίου 2009

Η νόσος Alzheimer, η πιο συχνή ΅ορφή άνοιας, είναι ΅ία χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος που πλήττει 27 εκατο΅΅ύρια ανθρώπους παγκοσ΅ίως.1 Το 8% των ανθρώπων άνω των 65 ετών πάσχει από τη νόσο και το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 35% για άτο΅α άνω των 85 ετών. Μέχρι το 2050 ο αριθ΅ός των ανοϊκών ασθενών ανα΅ένεται να υπερτετραπλασιαστεί και η νόσος Alzheimer θα λάβει διαστάσεις επιδη΅ίας. Εύλογα, λοιπόν, ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται αντι΅έτωπος ΅ε το ερώτη΅α: ΅πορεί να κάνει κάτι για να προλάβει την ε΅φάνιση της άνοιας;

Πρέπει να εί΅αστε σαφείς: αυτήν τη στιγ΅ή, ριζική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer δεν υπάρχει2, ούτε προγνωστική δοκι΅ασία που να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει ΅ε ακρίβεια τη ΅ελλοντική ε΅φάνισή της. Τα φάρ΅ακα που έχου΅ε στη διάθεσή ΅ας (αναστολείς χολινεστερασών και ΅ε΅αντίνη) στα αρχικά στάδια βελτιώνουν και στη συνέχεια ελέγχουν τα συ΅πτώ΅ατα της νόσου, όπως είναι η απώλεια ΅νή΅ης, οι διαταραχές συ΅περιφοράς και η έκπτωση της καθη΅ερινής λειτουργικότητας. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Στο τελευταίο Παγκόσ΅ιο Συνέδριο για τη νόσο Alzheimer (Σικάγο 27-31/7/2008) ανακοινώθηκαν πολλές ση΅αντικές εξελίξεις:

Μπορού΅ε πλέον να ΅ιλά΅ε για πρόληψη3 της νόσου Alzheimer αφού αναγνωρίζου΅ε πολλούς τροποποιήσι΅ους παράγοντες κινδύνου.

Βιολογικοί δείκτες όπως είναι οι παθολογικές πρωτεΐνες στο ΕΝΥ και εξελιγ΅ένες νευροαπεικονιστικές τεχνικές (PET) επιτρέπουν τη διάγνωση στα πολύ πρώι΅α στάδια, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη εφαρ΅ογή φαρ΅ακευτικών ή ΅η στρατηγικών.

Εντατικές έρευνες διεξάγονται και πολλά νέα φάρ΅ακα βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών δοκι΅ών προκει΅ένου να βρεθεί αποτελεσ΅ατική θεραπεία. Τα ΅ηνύ΅ατα από τη διεθνή επιστη΅ονική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά.

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος ΅ε τον οποίο αντι΅ετωπίζονται τα ανοϊκά σύνδρο΅α έχει αλλάξει δραστικά. Έ΅φαση πλέον δίνεται στο να βοηθήσου΅ε τους ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειές τους να ΅άθουν να ζουν ΅ε την ’νοια και να αντι΅ετωπίζουν αποτελεσ΅ατικά τις συνέπειές της, ώστε να διατηρήσουν καλή ποιότητα ζωής και -όσο το δυνατόν- φυσιολογική καθη΅ερινότητα. Ο ολοένα αυξανό΅ενος αριθ΅ός ασθενών ΅ε νόσο Alzheimer χρειάζεται εξειδικευ΅ένες υπηρεσίες και δο΅ές, όπως για παράδειγ΅α Ιατρεία Μνή΅ης, Κέντρα Η΅έρας, Ξενώνες για ΅ακροχρόνια παρα΅ονή και προγρά΅΅ατα 'Βοήθειας στο Σπίτι'.

Τα κράτη, οι ασφαλιστικοί οργανισ΅οί, καθένας ΅ας προσωπικά πρέπει να δραστηριοποιηθού΅ε ώστε να αντι΅ετωπίσου΅ε την επερχό΅ενη επιδη΅ία της άνοιας.
___________________________________________________________________________________

1 Το Νόμιμο Εμπόριο των Ντήλερ Θανατηφόρων Ψυχοτρόπων Ουσιών, έχει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως...
2 Παρόλα αυτά υπάρχει ένα εμπόριο δις και τρις γύρω από το Αλσχάιμερ...
3 Πρόληψη δεν υπάρχει, αλλά απεναντίας τα φάρμακα που χορηγούν, στέλνουν τους ασθενείς πιο γρήγορα στο θάνατο...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 01:57:33 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:01:38 »
http://medicalnews.gr/2012/03/%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB/

Σε επιδημία εξελίσσεται η νόσος του Αλτσχάιμερ
Posted by admin on March 22, 2012

Το Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 35.000.000 σε παγκόσμιο … επίπεδο.

Αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία, συνήθως εκδηλώνεται από 65 ετών και άνω, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι ούτε 50 ετών!1

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά της νόσου για τους παρακάτω λόγους:

Α. Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες.
Β. Ευαισθητοποίηση των συγγενών
Γ. Αναγνώριση της νόσου από τους γιατρούς.

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ είναι ήπια (ο ασθενής ξεχνά πρόσφατα γεγονότα ενώ θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει και τελικά ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει μόνος του και να φροντίσει τον εαυτό του αλλά εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς για τους οποίους αποτελεί τεράστιο φορτίο τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια οι αναπτυγμένες χώρες δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

Παράλληλα, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα για τις αιτίες και τη θεραπεία της νόσου. Κι αυτό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση του αλτσχάιμερ- και γενικότερα όλων των μορφών άνοιας- έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή και για το οικογενειακό περιβάλλον του καθώς δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.

Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά βήματα για την στήριξη των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους, αν και τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση των Κέντρων Ημέρας που κινδυνεύουν με «λουκέτο».
______________________________________________________________________________

1 Εγκεφαλικές αλλοιώσεις και οργανικές πτώσεις λόγω ψυχοφαρμάκων, από τα 50 μας...
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:05:21 »
Κάθε λίγο βομβαρδιζόμαστε και από μία Νέα δήθεν θεραπεία, σε μία νόσο που οι ίδιοι οι γιατροί την δημιούργησαν... τραγικότατο...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_09/09/2007_240567

Σωτήρια πρόβλεψη σχιζοφρένειας – Αλτσχάιμερ

Ελληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ανακάλυψε μέθοδο πρώιμης διάγνωσης παθήσεων του εγκεφάλου
The Economist

Μαγνητοεγκεφαλογραφία. Μια μεγάλου μεγέθους λέξη για μια τεχνική που μετρά πολύ μικρές μεταβολές. Ανιχνεύει μαγνητικά σήματα, τα οποία παράγονται από την ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων - και τα οποία έχουν περίπου το ένα δισεκατομμυριοστό της έντασης του μαγνητικού πεδίου της Γης. Προς το παρόν αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σαν ερευνητικό εργαλείο. Ωστόσο, ο Απόστολος Γεωργόπουλος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στη Μινεάπολη, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί για ιατρική χρήση. Εάν έχουν δίκιο, η διάγνωση των εγκεφαλικών παθήσεων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της σχιζοφρένειας, θα προκαλέσει επανάσταση.

Η τεχνική
Η μαγνητοεγκεφαλογραφία έχει ήδη μια ιατρική χρήση. Χρησιμοποιείται για να ανιχνευτούν εστιακά σημεία επιληπτικών κρίσεων. Αυτά, όμως, έχουν τις εστίες τους σε ειδικά μέρη του εγκεφάλου. Η διορατικότητα του δρος Γεωργόπουλου οφειλόταν στην απορία του, εάν, και κατά πόσον, ο γενικός βόμβος της δραστηριότητας του μυαλού θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαγνωστικές πληροφορίες. Και ο επιστήμονας, σε άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Journal of Neural Engineering, ανακοινώνει ότι μάλλον θα μπορούσε.

Τον περασμένο χρόνο ο δρ Γεωργόπουλος διαπίστωσε ένα χαρακτηριστικό «σχέδιο/υπόδειγμα» για τις μαγνητικές διακυμάνσεις του εγκεφάλου υγιών ατόμων. Ο επιστήμονας ζήτησε από δέκα εθελοντές να συγκεντρώσουν το βλέμμα τους σε ένα φωτεινό σημείο για 45 δευτερόλεπτα, ενώ ήταν ξαπλωμένοι κάτω από το μηχάνημά του. Σε κάθε «κύκλο» του πειράματος, χρησιμοποίησε 248 αισθητήρες και κάθε αισθητήρας έλαβε 45.000 μετρήσεις του βόμβου του ανθρώπινου εγκεφάλου.

O ερευνητής διερωτήθηκε κατά πόσον ο εγκέφαλος των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις θα μπορούσε να έχει διαφορετικά, αλλά διακεκριμένα μαγνητικά σχεδιαγράμματα. Για να το διαπιστώσει, προσκάλεσε ασθενείς με σαφή διάγνωση μιας από έξι παθήσεις -Αλτσχάιμερ και σχιζοφρένειας μεταξύ αυτών- να παραμείνουν ξαπλωμένοι στο μηχάνημά του και να συγκεντρώσουν το βλέμμα τους σε πηγή φωτός, και κατόπιν κατέγραψε τις μαγνητικές διακυμάνσεις των εγκεφάλων τους. Ανέλυσε τα αποτελέσματα και οδηγήθηκε στα εξής: Κάθε μία από τις ασθένειες παρήγαγε διακριτό συσσωμάτωμα.

Το ερώτημα, το οποίο ο δρ Γεωργόπουλος προσπαθεί τώρα να απαντήσει, είναι κατά πόσον η ίδια σαφήνεια εμφανίζεται σε άτομα με ήπια συμπτώματα, τα οποία μπορούν ή δεν μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι χειρότερο. Εάν επιτάχυνε τη διάγνωση αποδεικνύοντας ποιος επρόκειτο να αρρωστήσει, η θεραπευτική αγωγή θα μπορούσε να αρχίσει νωρίτερα.

Η επιστημονική ομάδα πρόκειται να αρχίσει συστηματικά τεστ σε δύο ομάδες ατόμων που υποφέρουν από ηπίως ανώμαλα ψυχολογικά συμπτώματα. Η μια ομάδα αποτελείται από ηλικιωμένους και η άλλη από νέους. Περίπου τα μισά από τα ηλικιωμένα άτομα με ήπιες γνωστικές βλάβες συνεχίζουν να αναπτύσσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα υπόλοιπα εμφανίζουν τα συνήθη συμπτώματα λόγω γήρανσης.

Θεραπευτική αγωγή

Προς το παρόν είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποιος θα ενταχθεί σε ποια ομάδα. Ωστόσο, επειδή η εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδυνθεί με πρώιμη θεραπευτική αγωγή, η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οσον αφορά τη σχιζοφρένεια, εμφανίζεται φυσιολογικά σε εφηβική ηλικία. Το Αλτσχάιμερ αφορά ηλικιωμένα άτομα, από τα οποία μόνο τα μισά θα νοσήσουν βαριά. Η θεραπευτική αγωγή είναι εφικτή και η έγκαιρη αγωγή είναι καλύτερη. Αλλά τα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται, έχουν άσχημες παρενέργειες και μπορούν να είναι εθιστικά, επομένως δεν είναι καλό να συνταγογραφούνται, εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να προσφέρουν κάτι καλό. Απομένει λοιπόν να διαπιστωθεί κατά πόσο η τεχνική του δρος Γεωργόπουλου μπορεί να διακρίνει αυτούς που θα αρρωστήσουν σοβαρά απ' αυτούς οι οποίοι δεν θα αρρωστήσουν.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:15:35 »
Ας δούμε τι θεωρούν Σχιζοφρένεια οι λαμπροί υλιστές "επιστήμονες", την οποία Σχιζοφρένεια συσχετίζουν άμεσα με την νόσο Αλσχάιμερ...

http://www.psychologia.gr/disorders/schizophrenia.htm

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

Ο όρος Σχιζοφρένεια προτάθηκε από τον Eugene Bleuler το 1911 για να περιγράψει το σύνδρομο που νωρίτερα (1860) ο Benedict Augustin Morel είχε ονομάσει πρώιμη άνοια (demence precoce - dmentia praecox) και που με το όνομα αυτό ο Emil Kraepelin (1896) το διέδωσε σ' όλο τον κόσμο.

Βέβαια, γρήγορα έγινε φανερό ότι δεν επρόκειτο για «άνοια» («που άρχιζε νωρίς») κι ότι επρόκειτο για βαριά ψυχωτική διαταραχή, για «σχίσιμο του μυαλού», από όπου και ο όρος Σχιζοφρένεια.

Στα χρόνια που πέρασαν, παρ' όλες τις έρευνες και τις προσπάθειες μας, δεν μάθαμε πολλά πράγματα για τη μάστιγα αυτή της ανθρωπότητας, που εξακολουθεί να ρημάζει άτομα και οικογένειες. Δεν ξέρουμε ακόμα ούτε πώς να τη θεραπεύσουμε ολοκληρωτικά, ούτε πώς να προφυλάξουμε τον άνθρωπο από τη Σχιζοφρένεια. Κι αυτό γιατί τα αίτια της ακόμα μας διαφεύγουν.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα θεωρούμε τη Σχιζοφρένεια σαν ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έντονη αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτουν τη ζωή του. Αυτή η αλλοίωση ή παραμόρφωση της πραγματικότητας - ο ψυχωτικός πυρήνας της αρρώστιας - παρουσιάζεται με διαταραχές - συμπτώματα στην αντίληψη, στη σκέψη, στο συναίσθημα, στην ομιλία και στην ψυχοκινητικότητα.

Έχει σημασία να μην προσπαθήσουμε να κλείσουμε μέσα μας μια συγκεκριμένη εικόνα-«στίγμα» σχιζοφρενικού. Οί κλινικές εικόνες - οί άνθρωποι - παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία, από την έντονη διέγερση ως την απάθεια και την απόσυρση, από την απλή εκκεντρικότητα ως την πιο αλλόκοτη συμπεριφορά. Καλό, είναι λοιπόν, να μην έχουμε «κλισέ» στο μυαλό μας και κυρίως να μην ξεχνούμε ότι οί σχιζοφρενικοί μας άρρωστοι είναι απλώς άρρωστοι, δεν είναι «λεπροί».

Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Η Σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή που προσβάλλει πολλές ψυχικές λειτουργίες. Έτσι, χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα προέρχονται από διαταραχή της σκέψης, της αντίληψης, του συναισθήματος, της αίσθησης του εαυτού, της βούλησης, της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και σχέσης με τον εξωτερικό κόσμο, της ψυχοκινητικότητας κ.ά.

Σκέψη

Διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης με τη μορφή παραληρητικών ιδεών είναι κοινές στη σχιζοφρένεια. Όσο πιο παράξενες ή αλλόκοτες οί παραληρητικές ιδέες, τόσο πιθανότερο να είναι σχιζοφρενικής προέλευσης: π.χ. παραληρητικές ιδέες μεταβίβασης ή εκπομπής της σκέψης, παραληρητικές ιδέες ελέγχου της σκέψης από εξωτερικές δυνάμεις, παραληρητικές ιδέες τοποθέτησης σκέψης από άλλους κτλ. Κοινές είναι και οί παραληρητικές ιδέες συσχέτισης και δίωξης, ενώ παραληρητικές ιδέες μεγαλείου, θρησκευτικού περιεχομένου, μηδενιστικές, σωματικές κτλ. είναι λιγότερο συχνές .Συχνά στη Σχιζοφρένεια είναι παρούσα και διαταραχή του ειρμού ή της μορφής της σκέψης (μορφολογική ή τυπική διαταραχή της σκέψης). Αυτή εκδηλώνεται συνήθως ως χάλαση των συνειρμών και μπορεί να φθάσει μερικές φορές την ασυναρτησία ή τη γλωσσική σαλάτα.

'’λλες διαταραχές της σκέψης που παρατηρούνται στη Σχιζοφρένεια είναι η φτώχεια του λόγου, η συγκεκριμένη ή άκαμπτη σκέψη, οί νεολεξίες, η εμμονή, οί ηχητικοί συνειρμοί, η ανακοπή, η ηχολαλία, κ.ά.

Αντίληψη

Οί πιο χαρακτηριστικές διαταραχές της αντίληψης είναι οί ψευδαισθήσεις και ιδιαίτερα οί ακουστικές. Οί ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι διάφοροι ήχοι, χαρακτηριστικές όμως θεωρούνται οί φωνές που ακούει ο ασθενής να προέρχονται μέσα από το κεφάλι του ή από έξω και που είτε τον σχολιάζουν είτε εφόσον είναι περισσότερες από μια συζητούν μεταξύ τους (διάλογος) ή του δίνουν εντολές. Οί τελευταίες είναι πολύ επικίνδυνες γιατί μπορεί να τον διατάξουν να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους.

Οπωσδήποτε, καθώς ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορούν σπάνια να εμφανισθούν και σε φυσιολογικά ακόμη άτομα, θα πρέπει οί φωνές που αναφέραμε να είναι παρούσες για πολλές μέρες ή εβδομάδες είτε συνέχεια είτε κατά διαστήματα. Οπτικές, απτικές, οσφρητικές και γευστικές ψευδαισθήσεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά στη Σχιζοφρένεια (είναι πιο συχνές σε «οργανικές» ψυχικές διαταραχές).

Σωματικές ψευδαισθήσεις - και κιναισθητικές ψευδαισθήσεις - παρατηρούνται επίσης στη Σχιζοφρένεια .

Μια γενική υπερευαισθησία στον ήχο, το φως και τις οσμές είναι συχνή στη Σχιζοφρένεια.

Συναίσθημα

Συχνά στη Σχιζοφρένεια παρατηρούμε αμβλύ ή επίπεδο συναίσθημα ή απρόσφορο συναίσθημα . Η διαταραχή του συναισθήματος, εκτός από τις περιπτώσεις που είναι παρούσα σε υπερβολικό βαθμό (πρόσωπο ακίνητο σαν μάσκα, ανόητο γέλιο) δεν είναι από τα πιο χρήσιμα διαγνωστικά στοιχεία, καθώς είναι και δύσκολο να προσδιορισθεί ακριβώς. Επίσης τα αντιψυχωτικά φάρμακα προκαλούν επιπέδωση του συναισθήματος που μπερδεύει ακόμη περισσότερο τη διαγνωστική αξιολόγηση. Ιδιαίτερα, σημειώνουμε ότι στον Παρανοϊκό Τύπο της Σχιζοφρένειας είναι συχνή η ύπαρξη φυσιολογικού συναισθήματος.

Αίσθηση του εαυτού

Η αίσθηση του εαυτού που δίνει στο φυσιολογικό άτομο ένα αίσθημα ατομικότητας, μοναδικότητας και αυτοκατεύθυνσης συχνά διαταράζεται. Έτσι μιλούμε για απώλεια των ορίων τον εγώ που εκδηλώνεται με σύγχυση ταυτότητας, παραληρητικές ιδέες εξωτερικού ελέγχου κτλ.

Βούληση

Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιου βαθμού διαταραχή στην αυτόνομη, πρωτοβουλιακή, στοχοκατευθυνόμενη δραστηριότητα, γεγονός που παραβλάπτει σε έντονο βαθμό την ικανότητα για εργασιακή και γενικότερα για παραγωγική λειτουργία.

Η διαταραχή της βούλησης εκδηλώνεται ως ανεπαρκές ενδιαφέρον ή ανικανότητα να ακολουθήσει ο ασθενής μια πορεία ενεργειών μέχρι τη λογική τους κατάληξη.

Διαταραχή της βούλησης αποτελεί και η αμφιβουλησία (αμφιθυμία) που παρατηρείται συχνά στη Σχιζοφρένεια και που εκδηλώνεται ως δυσκολία ή αδυναμία επιλογής ανάμεσα σε εναλλακτικές πορείες δράσης. Και η αμφιβουλησία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της στοχοκατευθυνόμενης δραστηριότητας.

Διαπροσωπική λειτουργικότητα και σχέση με τον εξωτερικό κόσμο

Σχεδόν πάντα υπάρχει δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνή είναι η απόσυρση του ασθενή από τον εξωτερικό κόσμο με ταυτόχρονη υπέρμετρη προσήλωση και ενασχόληση με εγωκεντρικές και παράλογες ιδέες και φαντασίες, όπου η αντικειμενικότητα έχει χαθεί. Αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα όταν είναι έντονη έχει αναφερθεί σαν «αυτισμός». Έτσι, ο ασθενής συχνά περιγράφεται από τους οικείους του ή φίλους του σαν χαμένος στον κόσμο του και συναισθηματικά "αποκομμένος από τους άλλους.

Ψυχοκινητικότητα

Μια ποικιλία διαταραχών χαρακτηρίζει την ψυχοκινητικότητα ιδιαίτερα του βαριά χρόνιου ή σε έντονα οξεία φάση ασθενή. Εκτός από την έντονη διέγερση που μπορεί να χαρακτηρίζει τον ασθενή που βρίσκεται σε οξεία φάση (αρχική ή υποτροπής), η διαταραχή της ψυχοκινητικότητας μπορεί να εμφανισθεί σαν αντίσταση σε εντολές ή προσπάθειες μετακίνησης - κατατονικός αρνητισμός, σαν κατατονικό stupor, σαν κατατονική διέγερση ή σαν ανάληψη απρόσφορων ή παράδοξων κατατονικών στάσεων.

Επίσης, μπορεί να εμφανίζονται παράξενοι μαννερισμοί, ηχοπραξία ή κηρώδης ευκαμψία (κατά τις παθητικές κινήσεις των μελών δίνεται η εντύπωση σαν να είναι αυτά από κερί, καθώς παραμένουν στις θέσεις που τα μετακινήσαμε).

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της Σχιζοφρένειας (Κριτήριο Α) μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες : σε θετικά συμπτώματα, που προέρχονται από αύξηση ή διαστρέβλωση φυσιολογικών λειτουργιών και σε αρνητικά συμπτώματα που προέρχονται από μείωση ή απώλεια φυσιολογικών λειτουργιών. Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τις διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης (παραληρητικές ιδέες), της αντίληψης (ψευδαισθήσεις), του λόγου και της επικοινωνίας δηλ. του ειρμού της σκέψης (αποδιοργανωμένος λόγος όπως π.χ. ασυναρτησία) και του ελέγχου της συμπεριφοράς δηλ. της ψυχοκινητικότητας (έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά). Τα αρνητικά συμπτώματα  περιλαμβάνουν διαταραχή του εύρους και της έντασης του συναισθήματος (συναισθηματική επιπέδωση ή αμβλύτητα), της παραγωγής και του πλούτου του λόγου (αλογία δηλ. φτώχεια του λόγου) και της στοχοκατευθυνόμενης συμπεριφοράς (αβουλία δηλ. έλλειψη κινητοποίησης).

Συνοδά συμπτώματα και σημεία. Συνοδές διαταραχές

Σχεδόν οποιοδήποτε σύμπτωμα μπορεί να εμφανισθεί σαν συνοδό σύμπτωμα. Συχνές είναι ανωμαλίες της ψυχοκινητικότητας - βάδισμα πάνω - κάτω, κούνημα μπρος - πίσω ή απάθεια και ακινησία. Συχνά εμφανίζεται ιεροτελεστική ή στερεότυπη συμπεριφορά σε συνάρτηση με μαγική σκέψη. Δυσφορική συναισθηματική διάθεση είναι συχνή και μπορεί να πάρει τη μορφή κατάθλιψης, άγχους, θυμού ή συνδυασμού τους. Συχνά παρατηρούνται αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση, ιδέες συσχέτισης, παραισθήσεις, υποχονδριακές ιδέες που μπορεί ή όχι να είναι παραληρητικού επιπέδου. Τυπικά, δεν υπάρχει διαταραχή της συνείδησης. Σε περιόδους, όμως, οξείας αναζωπύρωσης μπορεί να εμφανισθεί σύγχυση, διαταραχή του προσανατολισμού ή ακόμη και διαταραχή της μνήμης.

Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν ανηδονία (απώλεια δηλ. του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης), που είναι ένα άλλο αρνητικό σύμπτωμα, απώλεια του ενδιαφέροντος για φαγητό, απώλεια του libido, διαταραχές του σχήματος του ύπνου (π.χ. να μην κοιμάται την ημέρα και ν' ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες τη νύχτα), διαταραχή της συγκέντρωσης.

Συχνά συνυπάρχουν Διαταραχές Σχετιζόμενες με Ουσίες (πολύ κοινή είναι η Εξάρτηση από Νικοτίνη στους σχιζοφρενικούς). Διαταραχές της Προσωπικότητας όπως Σχιζότυπη, Σχιζοειδής ή Παρανοειδής Διαταραχή της Προσωπικότητας μερικές φορές προηγούνται της έναρξης της Σχιζοφρένειας (ως «προνοσηρές» προσωπικότητες).

Οί σχιζοφρενικοί ασθενείς συχνά αναπτύσσουν και σωματικά συμπτώματα: «μαλακά» νευρολογικά σημεία όπως σύγχυση αριστερού / δεξιού, διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων ή φαινόμενο του καθρέφτη, αυτόματες κινητικές ανωμαλίες όπως ρουθουνίσματα, πλατάγισμα της γλώσσας ή γρυλλίσματα, χρόνια δυσκοιλιότητα κ.ά.

Ορισμένες ελάσσονες σωματικές ανωμαλίες π.χ. υψηλότοξη υπερώα, μικρή ή μεγάλη απόσταση των ματιών ή ελάχιστες δυσμορφίες των αυτιών, μπορεί να είναι πιο συχνές σε άτομα με Σχιζοφρένεια. Βέβαια, μπορεί να εμφανισθούν και κινητικές ανωμαλίες δευτερογενώς, που να οφείλονται στα αντιψυχωτικά φάρμακα, όπως Παρκινσονισμός Προκαλούμενος από Νευροληπτικά, Κακόηθες Νευροληπτικό Σύνδρομο, Οξεία Δυστονία Προκαλούμενη από Νευροληπτικά, Οξεία Ακαθισία Προκαλούμενη από Νευροληπτικά, Όψιμη Δυσκινησία Προκαλούμενη από Νευροληπτικά.

Εργαστηριακά, αν και δεν υπάρχουν ευρήματα παθογνωμονικά για τη Σχιζοφρένεια, εν τούτοις ορισμένα ευρήματα ανευρίσκονται πιο συχνά σε σχιζοφρενικούς ασθενείς. Έτσι, δομικές νευροαπεικονιστικές τεχνικές (CΤ, ΜRΙ) έχουν δείξει δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, όπως διεύρυνση των κοιλιών, διεύρυνση των αυλακών και παρεγκεφαλιδική ατροφία. Ακόμη, ελάττωση του μεγέθους των βασικών γαγγλίων, ελάττωση του όλου μεγέθους του εγκεφάλου. Λειτουργικές νευροαπεικονιστικές τεχνικές (SPECΤ, ΡΕΤ) έχουν δείξει ελαττωμένη ροή του αίματος ή ελαττωμένη κατανάλωση της γλυκόζης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όπως π.χ. στον προμετωπιαίο λοβό. Νευροψυχολογικές δοκιμασίες δείχνουν διάφορες δυσλειτουργίες, όπως δυσκολία στον εστιασμό της προσοχής, δυσκολία στην αφαιρετική σκέψη ή δυσκολία στην αλλαγή του πλαισίου απάντησης. Νευροφυσιολογικές δοκιμασίες δείχνουν επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης, προβλήματα στην παρακολούθηση με το βλέμμα κ.ά. Ορισμένα άτομα με Σχιζοφρένεια πίνουν πολύ νερό («τοξίκωση από νερό») και μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στο ειδικό βάρος των ούρων ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Κλινική εικόνα και Πορεία. Πρόγνωση

Η εμφάνιση της Σχιζοφρένειας γίνεται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (υπάρχει όμως και όψιμη έναρξη, όταν η διαταραχή (συμπεριλαμβανόμενης και της πρόδρομης φάσης) αναπτύσσεται μετά τα 45 . Έτσι π.χ. ένας φοιτητής αρχίζει να αδιαφορεί για τα μαθήματα χωρίς συγκεκριμένο λόγο, οί βαθμοί του χειροτερεύουν και αρχίζει να περνά τις ώρες του στο κρεβάτι χαμένος στον κόσμο του. Ή μια γυναίκα εγκαταλείπει σιγά - σιγά τους φίλους της και δεν νοιάζεται για την εμφάνιση της. Εκκεντρική ή παράξενη συμπεριφορά αρχίζει να εμφανίζεται, όπως π.χ. η αναζήτηση κάποιου ειδικού προσωπικού μηνύματος στους τίτλους των εφημερίδων ή χρησιμοποίηση λέξεων με παράξενο τρόπο. Σιγά - σιγά το άτομο δεν μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις σαν εργαζόμενος, φοιτητής ή νοικοκυρά, αποσύρεται κοινωνικά και χάνει την πρωτοβουλία του και τα ενδιαφέροντα του. Μπορεί να πάψει να ενδιαφέρεται για την προσωπική του υγιεινή και εμφάνιση και μπορεί να εμφανίσει πολύ παράξενη συμπεριφορά, όπως π.χ. να μαζεύει σκουπίδια, να μιλά μόνος του στο δρόμο, να μαζεύει τροφές κτλ. Στην αρχή το άτομο μπορεί να δείχνει σημαντικού βαθμού άγχος και υπερευαισθησία σε εξωτερικά και διαπροσωπικά ερεθίσματα, αλλά σιγά-σιγά απορροφάται στον εσωτερικό του κόσμο και μπορούν να εμφανισθούν αμβλύ συναίσθημα, φτώχεια του λόγου, παράξενες πεποιθήσεις, προκαταλήψεις, ιδέες συσχέτισης, παραισθήσεις κ.ά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την πρόδρομη φάση της Σχιζοφρένειας που μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή μήνες. Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν τη Σχιζοφρένεια μ' αυτόν τον τρόπο, αλλά αντίθετα ξαφνικά εμφανίζουν μια ψυχωτική διάσπαση, δηλαδή μπαίνουν κατ' ευθείαν στην ενεργό φάση.

’σχετα με το αν εμφανισθεί ή όχι πρόδρομη φάση, όλοι οί σχιζοφρενικοί ασθενείς έχουν αυτό που ονομάζεται ενεργός φάση, στη διάρκεια της οποίας η ψύχωση είναι έντονη και φανερή και οί ασθενείς παρουσιάζονται έντονα διαταραγμένοι. Σ' αυτή τη φάση χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, χάλαση των συνειρμών, ασυναρτησία, παράλογη σκέψη και συμπεριφορά που είναι έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική κυριαρχούν στην κλινική εικόνα. Σ' αυτή τη φάση ο σχιζοφρενικός ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος ότι είναι ο Ιησούς Χριστός και η αποστολή του είναι να σώσει τον κόσμο ή ότι θα μεταμορφωθεί σε γυναίκα και θα ξεκινήσει μια νέα φυλή ανθρώπων ή ότι τον παρακολουθούν ή ελέγχουν τον εγκέφαλο του με ραδιοκύματα από διαστημικούς σταθμούς ή άλλους πλανήτες ή ότι τα έντερα του σαπίζουν με καρκίνο κτλ. Έντονες ακουστικές ψευδαισθήσεις κατηγορούν το άτομο για ομοφυλόφιλο ή του δίνουν εντολές για ασυνήθιστες πράξεις, πολλές φορές, όπως αναφέρθηκε, επικίνδυνες. Το άτομο μπορεί να είναι φοβισμένο από αυτές τις αντιληπτικές ή σκεπτικές εμπειρίες ή να τις έχει αποδεχθεί και να φαίνεται ικανοποιημένο.

Η ενεργός φάση της Σχιζοφρένειας μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρόνο ή μόνο λίγες εβδομάδες.

Βασικό στοιχείο για τη διάγνωση της Σχιζοφρένειας είναι η ύπαρξη χαρακτηριστικών ψυχωτικών συμπτωμάτων στην ενεργό φάση - το ονομαζόμενο  κριτήριο Α - για 1 τουλάχιστον μήνα (ή λιγότερο αν θεραπεύθηκαν με επιτυχία).

Όταν η ενεργός φάση υποχωρήσει (με ή χωρίς θεραπεία), ο σχιζοφρενικός ασθενής συνήθως δεν επιστρέφει στην προηγούμενη προνοσηρή του λειτουργικότητα, αλλά μπαίνει σε μια υπολειμματική φάση, της οποίας τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της πρόδρομης φάσης, αν και η αμβλύτητα ή επιπέδωση του συναισθήματος και η κοινωνικοεπαγγελματική έκπτωση τείνουν να είναι πιο κοινές στην υπολειμματική φάση. Στη διάρκεια της υπολειμματικής φάσης μερικά από τα ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις, μπορεί να επιμένουν αλλά συνήθως είναι λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένα.

Επομένως, τα συμπτώματα της πρόδρομης ή υπολειμματικής φάσης είναι είτε εξασθενημένα θετικά (π.χ. παράξενες πεποιθήσεις ή μαγική σκέψη όπως δεισιδαιμονία, πίστη σε μαντικές ικανότητες, τηλεπάθεια, «έκτη αίσθηση», «άλλοι μπορούν να νιώσουν τα αισθήματα μου», ιδέες συσχέτισης ασυνήθιστες αντιληπτικές εμπειρίες όπως υποτροπιάζουσες παραισθήσεις, αίσθηση παρουσίας κάποιας δύναμης ή κάποιου ατόμου· παρεκβατικός, ασαφής, αόριστος λόγος ιδιόρρυθμη συμπεριφορά όπως το να μαζεύει σκουπίδια ή να μιλά μόνος του) είτε αρνητικά συμπτώματα (κοινωνική απομόνωση ή απόσυρση, έλλειψη πρωτοβουλίας, ενδιαφερόντων ή ενεργητικότητας, ελάττωση της ομιλητικότητας κτλ).

Σημειώνουμε, ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα για πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων ή και ίαση, αν και η συχνότητα της είναι άγνωστη. Η πιο συνηθισμένη πορεία είναι η εμφάνιση κατά καιρούς οξέων εξάρσεων με αύξηση της υπολειμματικής βλάβης ανάμεσα στα επεισόδια ή στασιμότητα. Έτσι, αν συναντήσουμε ένα σχιζοφρενικό ασθενή που επιστρέφει σε φυσιολογική λειτουργικότητα μετά τα ψυχωτικά του επεισόδια, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τη διάγνωση μας και να κοιτάξουμε και γι' άλλες πιθανότητες (π.χ. διπολική διαταραχή ή ψύχωση από ψυχοδραστικές ουσίες).

Έτσι, μολονότι δεν αποκλείεται η πλήρης ύφεση ή ίαση, ο σχιζοφρενικός ασθενής θα παρουσιάσει συνήθως κάποιο υπόλειμμα ψύχωσης, διαπροσωπικής αδεξιότητας, επαγγελματικής ή κοινωνικής ανικανότητας που θα ποικίλλει ευρύτατα, ώστε άλλοι ασθενείς να χρειάζονται χρόνια φροντίδα σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, άλλοι να ζουν στην κοινότητα σε ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κτλ. ή στις οικογένειες τους, άλλοι να εργάζονται με επίβλεψη, άλλοι χωρίς επίβλεψη, άλλοι να σπουδάζουν, άλλοι να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις, να έχουν σεξουαλικές σχέσεις (ή και να παντρεύονται) κτλ., πολύ δύσκολα, όμως, να μπορούν να κάνουν και να κρατήσουν χωρίς ν' αρρωστήσουν μιαν ολοκληρωμένη διαπροσωπική -συναισθηματική-ερωτική σχέση.

Παρανοϊκός Τύπος

Τύπος Σχιζοφρένειας στον οποίο πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Έντονη ενασχόληση με μία ή περισσότερες παραληρητικές ιδέες ή συχνές ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Β. Δεν προεξάρχει κανένα από τα παρακάτω: αποδιοργανωμένος λόγος, αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά ή επίπεδο ή απρόσφορο συναίσθημα.

Η λειτουργικότητα του παρανοϊκού σχιζοφρενικού συνήθως παραβλάπτεται λιγότερο από του κατατονικού ή του αποδιοργανωμένου και παρανοϊκοί σχιζοφρενικοί μπορεί να λειτουργούν ικανοποιητικά σε κοινωνικές / επαγγελματικές καταστάσεις, που δεν διεγείρουν τους παρανοϊκούς τους φόβους. Έτσι, μπορεί να είναι παντρεμένοι, να έχουν παιδιά και να εργάζονται.

'’γχος, θυμός, λεκτική και σωματική επιθετικότητα, καχυποψία και υπερευαισθησία στη διαπροσωπική επαφή συχνά χαρακτηρίζουν αυτόν τον τύπο, όπως και αμφιβολίες για την ταυτότητα του φύλου ή φόβος ότι θα θεωρηθεί το άτομο ομοφυλόφιλο ή θα το προσεγγίσουν ομοφυλόφιλοι.

Η έναρξη αυτού του τύπου τείνει να συμβαίνει αργότερα στη ζωή απ' ότι των άλλων τύπων και τα χαρακτηριστικά του γίνονται πιο σταθερά με το πέρασμα του χρόνου.

Οί παραληρητικές ιδέες είναι τυπικά δίωξης ή μεγαλείου, αν και παραληρητικές ιδέες με άλλα θέματα, π.χ. ζήλεια, θρησκεία, σωματοποίηση, μπορεί να εμφανισθούν. Οί παραληρητικές ιδέες μπορεί να είναι πολλαπλές, αλλά συνήθως οργανώνονται /συστηματοποιούνται γύρω από ένα θέμα. Οί παραληρητικές ιδέες δίωξης μπορεί να προδιαθέσουν το άτομο για αυτοκτονία και ο συνδυασμός παραληρητικών ιδεών δίωξης και μεγαλείου μαζί με θυμό μπορεί να προδιαθέσουν για βία.

 

Αποδιοργανωμένος Τύπος

Τύπος σχιζοφρένειας στον οποίο πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Προεξάρχουν όλα τα παρακάτω:

(1) αποδιοργανωμένος λόγος

(2) αποδιοργανωμένη συμπεριφορά

(3) επίπεδο ή απρόσφορο συναίσθημα

Β. Δεν πληρούνται τα κριτήρια Κατατονικού Τύπου.

Πρόκειται για τον τύπο της Σχιζοφρένειας που παλιότερα ονομάζονταν ήβηφρενικός. Την αποδιοργανωμένη συμπεριφορά και τον αποδιοργανωμένο λόγο μπορεί να συνοδεύσουν ανόητη συμπεριφορά και ανόητο γέλιο. Λείπουν οί συστηματοποιημένες παραληρητικές ιδέες, μπορεί όμως να υπάρχουν διασπασμένες παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις χωρίς οργανωμένο περιεχόμενο. Μαννερισμοί, υποχονδριακά ενοχλήματα παραληρητικού επιπέδου, υπερβολική κοινωνική απόσυρση και παραξενιές στη συμπεριφορά είναι συχνά. Η κοινωνική έκπτωση είναι μεγάλη. Συνήθως υπάρχει προνοσηρή διαταραχή της προσωπικότητας, πρώιμη και ύπουλη έναρξη και χρόνια πορεία χωρίς σημαντική ύφεση.

Κατατονικός Τύπος

Τύπος Σχιζοφρένειας στην κλινική εικόνα του οποίου κυριαρχούν δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω:

(1) κινητική ακινησία όπως γίνεται φανερή με καταληψία (συμπεριλαμβανομένης και της κηρώδους ευκαμψίας) ή με εμβροντησία (stupor)

(2) υπερβολική κινητική δραστηριότητα (που είναι εμφανώς άσκοπη και δεν επηρεάζεται από εξωτερικά ερεθίσματα)

(3) ακραίος αρνητισμός (προβολή αντίστασης που προφανώς δεν έχει κανένα κίνητρο σε κάθε εντολή ή διατήρηση δύσκαμπτης στάσης σε κάθε προσπάθεια μετακίνησης) ή αλαλία

(4) ιδιορρυθμίες των εκούσιων κινήσεων όπως γίνονται φανερές από στάσεις του σώματος (εκούσια λαμβανόμενες απρόσφορες ή αλλόκοτες στάσεις), στερεότυπες κινήσεις, έκδηλους μαννερισμούς, ή έκδηλους μορφασμούς

(5) ηχολαλία ή ηχοπραξία

Η καταληψία είναι η άκαμπτη διατήρηση μιας θέσης του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κηρώδης ευκαμψία, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι η εντύπωση που δίνεται κατά τις παθητικές κινήσεις των μελών από τον εξεταστή, ότι αυτά μοιάζουν σαν να είναι από κερί, καθώς παραμένουν στη θέση που τα μετακίνησε. Η ηχολαλία είναι η επανάληψη σαν ηχώ (ή σαν ομιλία παπαγάλου) από τον ασθενή αυτών που λέει κάποιο άλλο άτομο. Η ηχοπραξία είναι η επαναληπτική μίμηση από τον ασθενή των κινήσεων ενός άλλου ατόμου. Κατά τη διάρκεια του κατατονικού stupor ή της κατατονικής διέγερσης το άτομο χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση για να μη βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους και μπορεί να χρειασθεί ιατρική φροντίδα λόγω μη λήψης τροφής, εξάντλησης, υπερπυρεξίας, αυτοτραυματισμού κτλ. Η μορφή αυτή της σχιζοφρένειας αν και συχνή πριν μερικές δεκαετίες, είναι πια σπάνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σημειώνουμε, ότι για να διαγνωσθεί αυτός ο τύπος, θα πρέπει κατ' αρχήν να πληροί όλα τα κριτήρια της Σχιζοφρένειας και επίσης να μην υπάρχει άλλη αιτιολογία για την κατατονία όπως κάποια ουσία (π.χ. νευροληπτικά), κάποια γενική ιατρική κατάσταση ή κάποιο μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο.

Αδιαφοροποίητος Τύπος

Τύπος Σχιζοφρένειας στον οποίο υπάρχουν συμπτώματα που πληρούν το Κριτήριο Α αλλά δεν πληρούνται τα κριτήρια του Παρανοϊκού, Αποδιοργανωμένου, ή Κατατονικού Τύπου.

Υπολειμματικός Τύπος

Τα διαγνωστικά κριτήρια του Υπολειμματικού Τύπου κατά DSM-IV είναι:

Τύπος Σχιζοφρένειας στον οποίο πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Απουσιάζουν προεξάρχουσες παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένος λόγος και έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά.

Β. Υπάρχουν σημεία που δείχνουν ότι η διαταραχή συνεχίζεται, όπως φαίνεται από την παρουσία αρνητικών συμπτωμάτων ή δύο ή περισσότερων συμπτωμάτων από αυτά που αναφέρονται στο Κριτήριο Α για τη Σχιζοφρένεια, που είναι παρόντα με εξασθενημένη μορφή (π.χ. παράξενες πεποιθήσεις, ασυνήθιστες αντιληπτικές εμπειρίες).

Όπως φαίνεται, λοιπόν, από τα κριτήρια, ο τύπος αυτός αναφέρεται στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει τουλάχιστον ένα επεισόδιο Σχιζοφρένειας, αλλά στην τωρινή κλινική εικόνα δεν υπάρχουν έντονα ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ υπάρχουν αρνητικά συμπτώματα ή εξασθενημένα θετικά.

Σημειώνουμε, ότι αυτό που έχει κυρίως σημασία δεν είναι η ακριβής διάκριση των τύπων, όσο η διαφοροδιάγνωση της Σχιζοφρένειας από άλλες διαταραχές.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Σχιζοφρένειας είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διεργασία για τον ασθενή, την οικογένεια του, το γιατρό και όλα τα άλλα μέλη της θεραπευτικής ομάδας που φροντίζουν τον ασθενή - ψυχιατρικές νοσηλεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, σύμβουλοι επαγγελματικής αποκατάστασης, εργοθεραπευτές κ.ά.

Κατά καιρούς, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τη θεραπεία της Σχιζοφρένειας. Καμιά, όμως, δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη χιλιάδων ετών καταστροφική αρρώστια, γι' αυτό η θεραπευτική μας παρέμβαση απευθύνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του ασθενή. Έτσι, η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σχιζοφρένειας θα περιγραφεί κάτω από δύο μεγάλες διαστάσεις - σωματικές θεραπείες και ψνχοκοινωνικές θεραπείες - που οπωσδήποτε όμως έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα (και δυνητικά μπορούν να αποβούν και βλαβερές). Παρόλα αυτά προσεκτικά σχεδιασμένα θεραπευτικά προγράμματα που συνθέτουν τις δύο διαστάσεις μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς να επανακτήσουν τη χαμένη τους λειτουργικότητα και ψυχολογική ακεραιότητα και υγεία.

Αυτό, πάντως, που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι θεραπευτική αντιμετώπιση των σχιζοφρενικών σημαίνει μακρόχρονη παροχή συστήματος βιοψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που είναι η βάση για την εξασφάλιση ποιότητας στη ζωή τους.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:16:49 »
Σωματικές θεραπείες

Αντιψυχωτικά φάρμακα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα αποτέλεσαν αληθινή επανάσταση στον θεραπευτικό χειρισμό της Σχιζοφρένειας τόσο με την ικανότητα τους να καταστέλλουν την ψυχωτική διέγερση, όσο και με τη δυνατότητα τους να θεραπεύουν ψυχωτικά συμπτώματα. Αν και δεν μπορούν, βέβαια, να θεραπεύσουν την αρρώστια, μπορούν να θεραπεύσουν ή να ελαττώσουν την ψυχωτική σύγχυση, την αποδιοργάνωση, το άγχος, τις παραληρητικές ιδέες, τις ψευδαισθήσεις, δηλ. τα θετικά συμπτώματα. Με εξαίρεση, ίσως, κάποια νεότερα αντιψυχωτικά, δεν μπορούν, όμως, να επηρεάσουν καθόλου (ή επηρεάζουν πολύ λίγο) την απομόνωση, την αβουλία κτλ. δηλ. τα αρνητικά συμπτώματα . Μολονότι η κατασταλτική και αντιψυχωτική δράση των φαρμάκων αυτών μπορεί να είναι εμφανής μέσα σε ώρες από την έναρξη της θεραπείας, εντούτοις το μέγιστο, ιδιαίτερα της αντιψυχωτικής τους αποτελεσματικότητας μπορεί να μην επιτευχθεί πριν περάσουν έξι εβδομάδες. Όταν τα οξέα ψυχωτικά συμπτώματα της Σχιζοφρένειας ελεγχθούν (συνήθως μέσα σε 4-12 εβδομάδες), η δόση ελαττώνεται στο επίπεδο της θεραπείας συντήρησης, που είναι περίπου 10%-50°/ο της ποσότητας φαρμάκου που χρειάστηκε στην οξεία κρίση. Και φυσικά, η μείωση γίνεται προσεκτικά σε διάρκεια εβδομάδων, με στενή παρακολούθηση μήπως χρειαστεί και πάλι αύξηση λόγω επανόδου των συμπτωμάτων. Για άτομα που δεν είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούν πιστά τις εντολές για λήψη του φαρμάκου από το στόμα σε εξωνοσοκομειακή βάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θεραπεία συντήρησης με δεκανοϊκή φλουφαιναζίνη ή δεκανοϊκή αλοπεριδόλη κάθε 10-30 ημέρες. Μολονότι σχιζοφρενικοί ασθενείς υποτροπιάζουν και ενώ βρίσκονται σε αντιψυχωτική αγωγή συντήρησης, εντούτοις η προφυλακτική χορήγηση αντιψυχωτικών μπορεί να προφυλάξει ένα σημαντικό αριθμό σχιζοφρενών γι' αυτό και συνιστάται. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείπεται να γίνεται επανεκτίμηση κατά διαστήματα της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή. Ασθενείς που εμφανίζουν πλήρη ύφεση για 12 μήνες ή περισσότερο κι αυτοί που έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλή δόση συντήρησης αξίζει (πολύ προσεκτικά!) να δοκιμάσουν μήπως δεν χρειάζονται φάρμακα, καθώς υπάρχει και ο φόβος της όψιμης δυσκινησίας .

Σήμερα, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μικρότερη δυνατή δόση που θα κρατήσει τον ασθενή κοινωνικά λειτουργικό (με έλεγχο των ψυχωτικών συμπτωμάτων αφενός και τις λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες αφετέρου).

Ακόμη περισσότερο, αν είναι δυνατόν, προσπαθούμε ύστερα από λεπτομερή ενημέρωση του ασθενή και με βάση μια ισχυρή θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης μαζί του να τον οδηγήσουμε ουσιαστικά σε αυτορρύθμιση, δηλαδή αυτός να κανονίζει πόσο φάρμακο χρειάζεται. Αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει κοινωνικών ή διαπροσωπικών απαιτήσεων, όπως σαββατοκύριακο, σεξουαλικές σχέσεις κτλ., όπου προσωρινή ελάττωση ή διακοπή του φαρμάκου μπορεί να συνοδεύεται από βελτιωμένη λειτουργικότητα.

Σε διεγερμένους ασθενείς μπορεί να χρειασθεί «ταχεία χορήγηση νευροληπτικών» για τον έλεγχο της διέγερσης και των έντονων ψυχωτικών συμπτωμάτων τους . Σε τέτοιους ασθενείς ακόμη καλύτερα είναι αν η αντιψυχωτική αγωγή συνδυασθεί με χορήγηση βενζοδιαζεπινών, που δρουν κατασταλτικά έως ότου η δράση των αντιψυχωτικά^ εγκατασταθεί ικανοποιητικά.

Λίθιο. Κατά πάσα πιθανότητα το λίθιο δεν έχει ένδειξη, αν η διάγνωση της Σχιζοφρένειας είναι σίγουρη. Οποτεδήποτε, όμως, υπάρχει έντονο συναισθηματικό στοιχείο, παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά και η διάγνωση δεν είναι σίγουρη, είναι καλό να δοκιμάζεται.

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Μολονότι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία προτείνεται σαν θεραπεία της σχιζοφρένειας (κυρίως στην οξεία φάση /έξαρση ή στις περιπτώσεις που δεν απάντησαν στη θεραπεία), η βασική της ένδειξη είναι το stupor ή η διέγερση του Κατατονικού Τύπου Σχιζοφρένειας .

Αντικαταθλιπτικά. Όπως, ήδη, αναφέρθηκε οί σχιζοφρενικοί ασθενείς μερικές φορές παρουσιάζουν κατάθλιψη, ιδιαίτερα ύστερα από την υποχώρηση ενός οξέος ψυχωτικού επεισοδίου (ενεργός φάση), όταν αντιλαμβάνονται τι τους συνέβη. Φυσικά, θα πρέπει η πιθανή κατάθλιψη να διαφοροδιαγνωσθεί από την ακινησία που μπορεί να προκαλεί το αντιψυχωτικά φάρμακο (χορήγηση αντιπαρκινσονικού ή ελάττωση του αντιψυχωτικού μπορεί να βοηθήσει) και από τα αρνητικά συμπτώματα της νόσου. Εφόσον ο σχιζοφρενικός είναι γνήσια καταθλιπτικός, τότε προσθέτουμε ένα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικό στη θεραπεία του.

Ψυχοκοινωνικές θεραπείες

Η ψυχοκοινωνική παρέμβαση στη Σχιζοφρένεια έχει σαν σκοπό την κατά το δυνατό καλύτερη λειτουργικότητα του σχιζοφρενικού ασθενή, ούτως ώστε στην ιδανικότερη μορφή αποκατάστασης του να ζει, ν' αγαπά /ερωτεύεται, να εργάζεται και να διασκεδάζει όπως όλοι οί άλλοι άνθρωποι. Μολονότι, πολλές φορές αυτό είναι ένα ουτοπιστικό ιδεώδες, σίγουρα αυτή είναι πάντα η κατεύθυνση της θεραπευτικής παρέμβασης. Συνάρτηση της θεραπευτικής αυτής φιλοσοφίας είναι ότι οπωσδήποτε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ο σχιζοφρενικός ασθενής ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους - στην κοινότητα - είναι πρωταρχική, οπότε αν χρειασθεί να νοσηλευθεί, αυτό θα γίνει μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και όσο το δυνατό για λιγότερο χρόνο. Η φορά λοιπόν είναι πάντα προς την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και οί νοσηλείες όταν χρειάζονται λόγω υποτροπών είναι βραχείες (και γίνονται κυρίως στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων).

Έτσι, η παλιά άποψη της μακράς ή ασυλικής νοσηλείας με την τυπική εικόνα των αποσυρμένων και παλίνδρομη μένω ν - ιδρυματοποιημένων - ασθενών έχει προοδευτικά αντικατασταθεί στις περισσότερες χώρες από προγράμματα επανένταξης των ασθενών στην κοινότητα — κοινωνία, από προσπάθειες δηλαδή αποϊδρυματοποίησης. Βέβαια, η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων για λόγους οικονομικούς ή κακού προγραμματισμού ή αδυναμίας πολλών ασθενών ν' αποκατασταθούν δεν είναι γενικευμένη, οπότε και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία παραμένουν στις περισσότερες χώρες σαν αναγκαίοι χώροι περίθαλψης, όταν η αποκατάσταση στην κοινότητα δεν μπορεί να επιτύχει. Και πάλι, όμως, γίνεται ειδική προσπάθεια συρρίκνωσης τους και μέγιστης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και απασχόλησης των ασθενών. Κυρίως, όμως, η θεραπευτική μάχη δίνεται στην κοινότητα, στα κέντρα ψυχικής υγείας (και αν χρειασθεί νοσηλεία κυρίως στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων), στους ξενώνες, στα οικοτροφεία, στα διαμερίσματα που μοιράζονται σχιζοφρενικοί, στις συνεργατικές εργασιακές μονάδες, στα σπίτια τους κτλ.

Έτσι, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τις ψυχοκοινωνικές θεραπείες σε ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές σ' ένα συνεχές, όμως, που έχει κατεύθυνση από το νοσοκομείο προς την κοινότητα και ταυτόχρονα που έχει σκοπό την αποφυγή κατά το δυνατό της επανάληψης της νοσηλείας. Βασικές ενδονοσοκομειακές ψυχοκοινωνικές θεραπείες είναι η θεραπεία περιβάλλοντος, η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, οί δημιουργικές θεραπείες, η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και η θεραπεία συμπεριφοράς γενικότερα, η απασχολησιοθεραπεία ή εργοθεραπεία κ.ά. Βασικές εξωνοσοκομειακές ψυχοκοινωνικές θεραπείες είναι η οικογενειακή θεραπεία (που μπορεί φυσικά να αρχίσει και ενδονοσοκομειακές, η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, η συνέχιση της εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων κ.ά. Παρακάτω θ' αναφερθούμε σύντομα στις θεραπείες αυτές με βάση τη φιλοσοφία της εξωνοσοκομειακής κατεύθυνσης, που διαμορφώνει τις εξής μορφές ψυχοκοινωνικής παρέμβασης: θεραπεία περιβάλλοντος και νοσηλεία, ψυχοθεραπεία, αποκατάσταση, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Θεραπεία περιβάλλοντος και νοσηλεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατ' αρχήν γίνεται ειδική προσπάθεια ν' αποφευχθεί η νοσηλεία του σχιζοφρενικού ασθενή με υποστήριξη της λειτουργίας του εξωνοσοκομειακά. Έτσι, μεγάλη σημασία έχει η ικανότητα άμεσης παρέμβασης στο σπίτι που μένει ο σχιζοφρενής με την οικογένεια του, στον ξενώνα, στο οικοτροφείο κτλ., που βασίζεται στη στενή παρακολούθηση του από ψυχιατρικές νοσηλεύτριες, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Η άμεση παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία στο νοσοκομείο (μπορεί να γίνει έτσι ουσιαστικά ολιγοήμερη νοσηλεία - με τη συμμετοχή πια και του ψυχιάτρου - στο σπίτι, στο οικοτροφείο ή στον ξενώνα ή ακόμα και στο κέντρο ψυχικής υγείας). Παρόλα αυτά η νοσηλεία μερικές φορές είναι αναπόφευκτη. Ενδείξεις νοσηλείας είναι η ύπαρξη κινδύνου να βλάψει ο ασθενής τον εαυτό του ή τους άλλους, η αδυναμία του ασθενή να φροντίσει τον εαυτό του, η απώλεια ή έλλειψη υποστηρικτών συστημάτων (οικογένεια, φίλοι, θεραπευτές, εργασία) στο περιβάλλον του ασθενή.

Όσο πιο έντονα ψυχωτικός ή διεγερτικός είναι ο ασθενής τόσο η ανάγκη για ταχεία καταστολή της ψύχωσης ή διέγερσης είναι άμεση. Οπωσδήποτε, χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό καθησύχασης, τοποθέτησης ορίων λεκτικά και ελάττωσης των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος (δωμάτιο απομόνωσης), στην αρχή. Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να ηρεμήσουν τον ασθενή και να ελέγξουν τις βίαιες παρορμήσεις του, τότε μπορεί να χρειασθεί φυσική καθήλωση σε συνδυασμό με /ή χημική καθήλωση .

Καθώς, όμως, τα οξέα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, ο ασθενής θα πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινότητα της κλινικής, η οποία θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε ν' αποτελεί θεραπευτική κοινότητα. Η θεραπευτική κοινότητα που περιλαμβάνει τους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους γιατρούς και κάθε άτομο που εργάζεται στην κλινική δίνει έμφαση σε κάθε διεργασία που προάγει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική αποκατάσταση των ασθενών. Οί σχέσεις όλων αυτών των ατόμων μεταξύ τους. οί θεραπευτικές δραστηριότητες, ο τρόπος λήψης αποφάσεων κτλ., σχεδιάζονται έτσι ώστε να προάγουν τη φυσιολογικότητα που θα απαιτηθεί όταν οί ασθενείς βγουν έξω.

Ευρύτερη έννοια, που περιλαμβάνει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας, είναι η θεραπεία περιβάλλοντος (milieu therapy), που αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο δρα η φαρμακευτική αγωγή, η ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία, η απασχολησιοθεραπεία, η θεραπευτική κοινότητα η ίδια. Το όλο δηλαδή νοσοκομειακό περιβάλλον (milieu) - χώροι, διαρρύθμιση, δομημένες ημερήσιες δραστηριότητες διαβίωσης, θεραπείες, διαπροσωπικές σχέσεις, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε οί ασθενείς να αποκτούν πρόγραμμα ημερήσιας ζωής, αυτονομία και αυτοφροντίδα, κοινωνικότητα, ελάττωση και έλεγχο της απρόσφορης συμπεριφοράς, κοινωνικές δεξιότητες και κατάλληλη προετοιμασία για εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση. Το περιβάλλον δηλαδή σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι θεραπευτικό.

Η θεραπεία περιβάλλοντος είναι ο συνεκτικός ιστός της αποτελεσματικής ενδονοσοκομειακής θεραπείας, η θετική συνισταμένη των αρμονικών σχέσεων της θεραπευτικής ομάδας, η άνετη εφαρμογή μιας ξεκάθαρης και συμφωνημένης θεραπευτικής φιλοσοφίας που επικοινωνεί ταυτόχρονα όρια και δόμηση αλλά και ελευθερία και αυτονομία.

Ψυχοθεραπεία

Ο τύπος ψυχοθεραπείας που θεωρείται σήμερα ότι είναι κατάλληλος για τους σχιζοφρενικούς ασθενείς είναι η υποστηρικτική ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία και λιγότερο η αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία. Βασικά, ο θεραπευτής βοηθά τον ασθενή του να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αρρώστιας του και τις συνέπειες της στη ζωή του και να προσαρμοστεί κατά το δυνατό καλύτερα στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής. Έτσι, εξήγηση (με μορφή διδασκαλίας) της φύσης της Σχιζοφρένειας, των συμπτωμάτων και των συνεπειών της, του τρόπου δράσης και των παρενεργειών των φαρμάκων, του τρόπου αντιμετώπισης των διαπροσωπικών προβλημάτων, με ενεργό υποστήριξη στο «εδώ και τώρα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η διαταραγμένη πραγματικότητα είναι ο προσανατολισμός της θεραπείας. Η δημιουργία, φυσικά, μιας βασικής σχέσης εμπιστοσύνης ασθενή - θεραπευτή είναι πρωταρχική. Δεν αποκλείεται, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις και η ερμηνευτική βοήθεια προς τον σχιζοφρενικό για να κατανοήσει τα συναισθήματα του και τον τρόπο που τον οδηγούν σε εξωπραγματική σκέψη ή αντίληψη.

Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία γίνονται ταυτόχρονα στην αρχή ενδονοσοκομειακά και μετά εξωνοσοκομειακά και μπορεί προοδευτικά - κλιμακωτά - να γίνονται και περισσότερο ερμηνευτικές. Κυρίως, όμως, αποσκοπούν στην απόδοση πραγματικότητας και στην κοινωνικοποίηση του ασθενή.

Η θεραπεία συμπεριφοράς είναι σημαντική για τη θεραπεία των σχιζοφρενών ιδιαίτερα με τη μορφή της εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων , γιατί η Σχιζοφρένεια προκαλεί σημαντική έκπτωση και των πιο απλών δεξιοτήτων φροντίδας του εαυτού, εργασίας, διαπροσωπικής επικοινωνίας κτλ. Επίσης, όμως, ιδιαίτερα ενδονοσοκομειακά, καλό είναι το περιβάλλον να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιβραβεύεται η θετική, ενεργητική συμμετοχή στις δραστηριότητες και η κοινωνικοποίηση των ασθενών και να αποθαρρύνεται η αρνητική, παθητική στάση και η απόσυρση. Σε πολύ συγκεκριμένη μορφή, οί προηγούμενες αρχές δημιουργούν την «οικονομία κουπονιών» .

Η οικογενειακή θεραπεία είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της Σχιζοφρένειας. Κυρίως απευθύνεται στην αναγνώριση και προσπάθεια αλλαγής των παθολογικών τρόπων επικοινωνίας της οικογένειας που αναζωπυρώνουν την αρρώστια του ασθενή. Όπως ήδη αναφέραμε σε οικογένειες με «υψηλή έκφραση συναισθημάτων» (δηλ. που υπάρχει υπερεμπλοκή της οικογένειας και αρνητική κριτική/ εχθρικότητα προς τον ασθενή), οί σχιζοφρενικοί υποτροπιάζουν ευκολότερα, οπότε και γίνεται προσπάθεια για την ελάττωση της μορφής αυτής της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Σημασία, όμως, έχει και η εκπαίδευση των συγγενών πάνω στη φύση και τις συνέπειες της αρρώστιας και στους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του σχιζοφρενικού μέλους.

Στο πλαίσιο των ψυχοκοινωνικών θεραπειών ανήκουν και οί δημιουργικές θεραπείες - θεραπεία τέχνης, μουσικής, δράματος κ.ά., που βασίζονται στην αυθόρμητη έκφραση συναισθημάτων του ασθενή μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής κτλ., καθώς και η απασχολησιοθεραπεία ή εργοθεραπεία με πηλό, χειροτεχνία κτλ.

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟΜΟΡΦΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Σχιζοφρενικόμορφης Διαταραχής είναι τα ίδια με της Σχιζοφρένειας (Κριτήριο Α), εκτός από δύο διαφορές: η ολική διάρκεια της διαταραχής (συμπεριλαμβανόμενης της πρόδρομης, ενεργού και υπολειμματικής φάσης) είναι τουλάχιστον 1 μήνας, αλλά λιγότερο από 6 μήνες και (αν και μπορεί να συμβεί) δεν απαιτείται κοινωνική και επαγγελματική έκπτωση.

Η θεραπεία της Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχής είναι παρόμοια με τη θεραπεία μίας οξείας υποτροπής ή επιδείνωσης της Σχιζοφρένειας: συνδυασμός αντιψυχωτικών φαρμάκων και υποστηρικτής ψυχοθεραπείας, με ή όχι νοσηλεία και παρακολούθηση της εξέλιξης της διαταραχής.

ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Όπως το λέει και η λέξη η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από το ότι σε κάποια χρονική περίοδο συμπτώματα Μείζονος Καταθλιπτικού. Μανιακού ή Μεικτού Επεισοδίου συνυπάρχουν με συμπτώματα που πληρούν το κριτήριο Α της Σχιζοφρένειας. Επιπλέον, όμως, για να μπει η διάγνωση θα πρέπει αφενός να υπάρχουν παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις τουλάχιστον για 2 εβδομάδες με απουσία έντονων συμπτωμάτων διαταραχής της διάθεσης και αφετέρου τα συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης να είναι παρόντα για σημαντικό μέρος της όλης διάρκειας της διαταραχής. Επίσης, πρέπει ν' αποκλεισθούν «οργανικές» αιτίες όπως διάφορες ουσίες (π.χ. κοκαΐνη) και γενικές ιατρικές καταστάσεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμός ή κροταφική επιληψία).

Η ελάχιστη διάρκεια ενός σχιζοσυναισθηματικού επεισοδίου είναι 1 μήνας (αφού πρέπει να πληροί το κριτήριο Α της Σχιζοφρένειας).

Η θεραπεία, ανάλογα με τον Τύπο της διαταραχής, περιλαμβάνει αντιψυχωτική αγωγή με ταυτόχρονη χορήγηση ή όχι λίθιου ή συνδυασμό αντικαταθλιπτικών με αντιψυχωτικά και επίσης υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Μπορεί να χρειασθεί και καρβαμαζεπίνη (μόνη ή σε συνδυασμό) αν δεν υπάρχει απάντηση στο λίθιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προφυλακτικά και για τους δύο Τύπους. Νοσηλεία θα υπάρξει, εφόσον ο άρρωστος δεν μπορεί να ελεγχθεί εξωνοσοκομειακά.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παραληρητικών ιδεών διαφόρων τύπων - δίωξης, ζηλοτυπίας, ερωτομανίας. σωματικών, μεγαλείου κτλ., γι' αυτό προτιμήθηκε ο όρος παραληρητική διαταραχή (κι όχι παρανοϊκή, όπως ήταν παλιότερα και που υπονοούσε την ύπαρξη μόνο παρανοϊκών ιδεών κυρίως δίωξης ή ζηλοτυπίας). Χαρακτηριστικά των παραληρητικών αυτών ιδεών είναι ότι δεν είναι αλλόκοτες, δηλαδή περιλαμβάνουν καταστάσεις που απαντώνται στην πραγματική ζωή, όπως το να νιώθει το άτομο ότι το παρακολουθούν, ότι προσπαθούν να το δηλητηριάσουν, ότι κάποιος ή κάποια είναι τρελά ερωτευμένος) μαζί του(της). ότι τον(την) απατούν, ότι αναδίδει μια άσχημη μυρωδιά κτλ. Ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις, αν υπάρχουν, δεν προεξάρχουν στην κλινική εικόνα και η γενικότερη συμπεριφορά του ατόμου δεν είναι παράξενη ή αλλόκοτη. Μπορεί να υπάρχουν οπτικές και οσφρητικές ψευδαισθήσεις (ακόμη και να προεξάρχουν). Αν υπάρχουν επεισόδια διαταραχής της διάθεσης, αυτά είναι βραχείας διάρκειας σε σχέση με τη διάρκεια των παραληρητικών ιδεών, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός μηνός για να μπει η διάγνωση. Επίσης, για να μπει η διάγνωση οί παραληρητικές ιδέες δεν πρέπει να οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιας ουσίας (π.χ. κοκαΐνη) ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π.χ. νόσος του Alzheimer , συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ερωτομανής Τύπος: παραληρητικές ιδέες ότι κάποιο άλλο άτομο, συνήθως ανώτερης (κοινωνικοοικονομικής) τάξης, είναι ερωτευμένο μαζί του

Τύπος Μεγαλείου: παραληρητικές ιδέες διογκωμένης προσωπικής αξίας, δύναμης, γνώσης, ταυτότητας ή ειδικής σχέσης με μια θεότητα ή διασημότητα Τύπος Ζηλοτυπίας: παραληρητικές ιδέες ότι ο σεξουαλικός σύντροφος του ατόμου τον ν(την) απατά

Διωκτικός Τύπος: παραληρητικές ιδέες ότι το άτομο (ή κάποιος στον οποίο το άτομο είναι κοντά) αντιμετωπίζεται κακόβουλα κατά κάποιο τρόπο

Σωματικός Τύπος: παραληρητικές ιδέες ότι το άτομο έχει κάποιο σωματικό ελάττωμα ή κάποια γενική ιατρική κατάσταση

Μεικτός Τύπος: παραληρητικές ιδέες χαρακτηριστικές περισσότερων του ενός από τους παραπάνω τύπους, αλλά όπου δεν κυριαρχεί κάποιο θέμα Απροσδιόριστος Τύπος

Συνοδά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα στον Διωκτικό Τύπο και στον Τύπο Ζηλοτυπίας μπορεί να είναι καχυποψία, εχθρικότητα, κοινωνική απομόνωση, θυμός μέχρι και βίαιη συμπεριφορά, επίμονη ενασχόληση με δικαστήρια κ.ά. Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια πιθανώς συμβαίνουν πιο συχνά σε άτομα με Παραληρητική Διαταραχή και επίσης αυτή μπορεί να συνυπάρχει με Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή, Σωματοδυσμορφική Διαταραχή και με Παρανοειδή, Σχιζοειδή ή Αποφευκτική Διαταραχή της Προσωπικότητας.

Θεραπευτικά, συνήθως, εκτός αν το άτομο γίνει ή κινδυνεύει να γίνει βίαιο, αποφεύγουμε τη νοσηλεία και χρησιμοποιούμε συνδυασμό ψυχοθεραπείας και αντιψυχωτικών φαρμάκων. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται κατ' αρχήν στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή (ο θεραπευτής δεν μιλά κρυφά με την οικογένεια, φροντίζει ν' αναφέρει στον ασθενή κάθε επικοινωνία της οικογένειας προς αυτόν κ.ο.κ.) και στην αποφυγή κάθε στοιχείου που γεννά καχυποψία, π.χ. σημειώσεις, ασυνέπεια στην ώρα των συναντήσεων, υπερβολική καλοσύνη και ευγένεια, υποχωρητικότητα κτλ.

Στη συνέχεια, ο θεραπευτής αποφεύγει μεν να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με το εξωπραγματικό στοιχείο των παραληρητικών ιδεών του ασθενή, προσπαθεί, όμως, σιγά — σιγά να του δείξει πώς οί παραληρητικές ιδέες τον εμποδίζουν να ζήσει παραγωγικά, ποιες περιστάσεις προκαλούν και εντείνουν την παρανοϊκότητά του, ποιο σκοπό εξυπηρετούν οί παραληρητικές ιδέες (σε περίπτωση π.χ. που γίνει αντιληπτός μηχανισμός προβολής ασυνείδητων επιθυμιών ή αναγκών) και να τον βοηθήσει επίσης να ελαττώσει την τάση του για απομόνωση ή καχυποψία προς τους άλλους ανθρώπους.

Την όλη θεραπευτική προσέγγιση χαρακτηρίζει τακτ και λεπτότητα, ώστε ο θεραπευτής ούτε ν’ αποδέχεται τις παραληρητικές πεποιθήσεις του ασθενή, ούτε όμως και να τον κριτικάρει γι' αυτές.

Τα αντιψυχωτικά είναι αμφίβολο αν μπορούν να εξαλείψουν τις παραληρητικές ιδέες, μπορεί όμως ενδεχομένως να τις ελαττώσουν και να ελαττώσουν και το άγχος το συνδεδεμένο μ' αυτές. Συνδυασμός ήπιου αντιψυχωτικού-αντικαταθλιπτικού μπορεί να βελτιώσει το άγχος, τη δυσφορία και την κατάθλιψη και να ελαττώσει την ένταση των παραληρητικών ιδεών.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η αιφνίδια έναρξη ενός ψυχωτικού επεισοδίου, που διαρκεί τουλάχιστον 1 μέρα και λιγότερο από 1 μήνα, με επάνοδο τελικά στο προνοσηρό επίπεδο λειτουργικότητας. Τα ψυχωτικά συμπτώματα μπορεί να είναι ασυναρτησία, παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, κατατονική εμβροντησία ή διέγερση, αποδιοργανωμένη συμπεριφορά κτλ. και γενικά η εικόνα είναι έντονης αναστάτωσης με σύγχυση, αμηχανία και ταχεία εναλλαγή συναισθημάτων.

’τομα με Παρανοειδή, Δραματική. Ναρκισσιστική. Σχιζότυπη ή Μεταιχμιακή Διαταραχή της Προσωπικότητας θεωρούνται ότι είναι πιο προδιατεθειμένα να παρουσιάσουν αυτή τη διαταραχή κάτω από συνθήκες έντονου στρες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιψυχωτικά και καθησυχαστική υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.

ΕΠΙΝΕΜΟΜΕΝΗ ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Πρόκειται για την κατάσταση εκείνη όπου παραληρητική (ές) ιδέα(ες) ή παραληρητικό σύστημα (η δευτεροπαθής περίπτωση) αναπτύσσονται στα πλαίσια μιας στενής σχέσης μ' ένα άλλο άτομο ή άτομα με εγκατεστημένες ήδη παραληρητικές ιδέες (η πρωτοπαθής περίπτωση). Οί παραληρητικές ιδέες του. δευτεροπαθούς ατόμου έχουν παρόμοιο περιεχόμενο με του πρωτοπαθούς. Παλιότερα η διαταραχή αυτή λεγόταν folie a deux (a trois , a quatre κ.ο.κ. αν περισσότερα άτομα είχαν προσβληθεί).

Η πιο συνηθισμένη διάγνωση για την πρωτοπαθή περίπτωση είναι Σχιζοφρένεια, μπορεί, όμως, να είναι και άλλες διαγνώσεις όπως Παραληρητική Διαταραχή ή Διαταραχή της Διάθεσης Με Ψυχωτικά Στοιχεία.

Συνήθως, τα άτομα που αναπτύσσουν τη διαταραχή αυτή συνδέονται με άμεσο συγγενικό δεσμό αίματος ή γάμου και έχουν ζήσει για μακρό χρονικό διάστημα, μερικές φορές σε σχετική απομόνωση, με το άτομο της πρωτοπαθούς περίπτωσης, που επίσης συνήθως επικυριαρχεί σ' αυτά.

Θεραπευτικά συνιστάται η απομάκρυνση του ενός ατόμου από το άλλο, οπότε συνήθως οί παραληρητικές ιδέες υποχωρούν.

ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι προεξάρχουσες ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες που οφείλονται σε κάποια γενική ιατρική κατάσταση.

Όπως φαίνεται παραπάνω, η διάγνωση αυτή δεν δίνεται αν συμβαίνει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια ενός Παραληρήματος ή αν πρόκειται για ’νοια Τύπου Alzheimer ή Αγγειακή ’νοια. Με Παραληρητικές Ιδέες.

Οί ψευδαισθήσεις μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε από τις αισθήσεις, ορισμένες όμως αιτιολογικές καταστάσεις μπορεί να εκλύουν συγκεκριμένες ψευδαισθήσεις. Έτσι, οσφρητικές ψευδαισθήσεις, ιδιαίτερα αυτές που θυμίζουν τη μυρωδιά καμένου λάστιχου ή άλλες δυσάρεστες μυρωδιές προτείνουν κροταφική επιληψία. Σημειώνουμε, ότι γενικά η διάγνωση Ψυχωτική Διαταραχή Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση δεν δίνεται αν το άτομο διατηρεί τον έλεγχο της πραγματικότητας και θεωρεί ότι οί ψευδαισθήσεις προέρχονται από τη γενική ιατρική κατάσταση.

Οί παραληρητικές ιδέες μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου, σωματικού, μεγαλείου, θρησκευτικές και πιο συχνά διωκτικές. Παραληρητικές ιδέες με θρησκευτικό περιεχόμενο παρατηρούνται ειδικά στην κροταφική επιληψία.

Όπως περιγράφουμε στο κεφάλαιο Ψυχικές Διαταραχές Οφειλόμενες σε Γενική Ιατρική Κατάσταση (βλέπε σχετικά), για να προσδιορισθεί αν η ψυχωτική διαταραχή οφείλεται σε γενική ιατρική κατάσταση θα πρέπει αφενός να υπάρχει κάποια γενική ιατρική κατάσταση και αφετέρου ν' αποδειχθεί ότι αυτή είναι η αιτία των συμπτωμάτων μέσα από κάποιο φυσιολογικό μηχανισμό (Κριτήριο Β). Για να γίνει η αιτιολογική αυτή σύνδεση πρέπει ν' αναζητηθούν διάφοροι παράγοντες όπως: η χρονική συσχέτιση γενικής ιατρικής κατάστασης και ψυχωτικής διαταραχής, η παρουσία ή όχι άτυπων χαρακτηριστικών που να μην ταιριάζουν για πρωτοπαθή Ψυχωτική Διαταραχή (π.χ. άτυπη ηλικία έναρξης, οπτικές ή οσφρητικές ψευδαισθήσεις), βιβλιογραφικές αναφορές για την ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στη συγκεκριμένη γενική ιατρική κατάσταση και την ανάπτυξη ψυχωτικών συμπτωμάτων. Επίσης, πρέπει να διασφαλισθεί (Κριτήριο Γ) ότι τα συμπτώματα δεν εξηγούνται καλύτερα από κάποια πρωτοπαθή Ψυχωτική Διαταραχή, κάποια Ψυχωτική Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες ή κάποια άλλη πρωτοπαθή ψυχική διαταραχή (π.χ. Διαταραχή Προσαρμογής).

Γενικές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ψυχωτικά συμπτώματα είναι πολλές. Σ' αυτές περιλαμβάνονται νευρολογικές καταστάσεις (π.χ. νεοπλάσματα, αγγειακή νόσος του εγκεφάλου, νόσος του Huntington. κροταφική επιληψία, τραυματισμός του ακουστικού νεύρου, κώφωση, ημικρανία, λοιμώξεις του ΚΝΣ), ενδοκρινοπάθειες (π.χ. υπέρ- και υποθυρεοειδισμός, υπέρ- και υποπαραθυρειειδισμός, υπολειτουργία των επινεφριδίων), μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποξία, υπερκαπνία, υπογλυκαιμία), ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ηπατικές ή νεφρικές νόσοι και αντοάνοσες διαταραχές με εμπλοκή του ΚΝΣ (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος). Σημειώνουμε, ότι οί νευρολογικές καταστάσεις που εμπλέκουν τις υποφλοιώδεις περιοχές ή τον κροταφικό λοβό πιο συχνά προκαλούν παραληρητικές ιδέες.

Θεραπευτικά, πέρα από την αντιψυχωτική αγωγή και την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, η βασική προσπάθεια θ' απευθυνθεί στην αντιμετώπιση της υπεύθυνης για τα ψυχωτικά συμπτώματα γενικής ιατρικής κατάστασης.

ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι προεξάρχουσες ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, που προκαλούνται από κάποια ουσία κατάχρησης, φάρμακο ή τοξίνη και που το άτομο δεν τις αναγνωρίζει ότι προέρχονται από την ουσία. Αν το άτομο αναγνωρίζει ότι προέρχονται από την ουσία τότε η διάγνωση είναι Τοξίκωση ή Στερητική Διαταραχή από Ουσίες, Με Διαταραχές της Αντίληψης.

Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν τη διαταραχή αυτή περιλαμβάνουν αναισθητικά, αναλγητικά, αντιχολινεργικά, αντιεπιληπτικά, αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά και καρδιαγγειακά, αντιμικροβιακά. αντιπαρκινσονικά, χημειοθεραπευτικά (π.χ. κυκλοσπορίνη και προκαρβαζίνη), κορτικοστεροειδή. γαστρίεντερικά, μυοχαλαρωτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, άλλα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή (π.χ. φαινυλεφρίνη, ψευδοεφεδρίνη), αντικαταθλιπτικά, δισουλφιράμη.1

Τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν τη διαταραχή περιλαμβάνουν την αντιχολινεστεράση, οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, αέρια που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα και πτητικές ουσίες όπως καύσιμα ή μπογιές.

Θεραπευτικά, εκτός από την αντιψυχωτική αγωγή και την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, θα πρέπει, βέβαια, να φροντίσουμε για τη διακοπή της ουσίας (όπου στην περίπτωση των διαφόρων ουσιών κατάχρησης θα πρέπει ν' απευθυνθούμε στην όλη αντιμετώπιση της χρήσης).

ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ    ΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΛΛΙΩΣ

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ψυχωτική συμπτωματολογία, όπως παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένο λόγο ή έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά, για την οποία υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση για να μπει κάποια συγκεκριμένη διάγνωση ή η πληροφόρηση είναι αντιφατική ή διαταραχές με ψυχωτικά συμπτώματα που δεν πληρούν τα κριτήρια για καμιά συγκεκριμένη Ψυχωτική Διαταραχή.

Παραδείγματα

1. Επιλόχεια ψύχωση που δεν πληροί τα κριτήρια για Διαταραχή της Διάθεσης Με Ψυχωτικά Στοιχεία, Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή, Ψυχωτική Διαταραχή Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση ή Ψυχωτική Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες.

2. Ψυχωτικά συμπτώματα με διάρκεια λιγότερο από 1 μήνα και που δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει, ώστε να μην πληρούνται τα κριτήρια για Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή.

3. Επίμονες ακουστικές ψευδαισθήσεις με απουσία οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων.

4. Επίμονες μη αλλόκοτες παραληρητικές ιδέες με περιόδους επικαθήμενων επεισοδίων διαταραχής της διάθεσης που είναι παρόντα για σημαντικό μέρος της παραληρητικής διαταραχής.

5. Καταστάσεις στις οποίες ο κλινικός έχει συμπεράνει ότι κάποια Ψυχωτική Διαταραχή είναι παρούσα, αλλά αδυνατεί να προσδιορίσει αν είναι πρωτοπαθής, οφείλεται σε γενική ιατρική κατάσταση ή προκλήθηκε από κάποια ουσία.
_____________________________________________________________________________________

1 'Οπως βλέπουμε τα πράγματα είναι τραγικά... Παραδέχονται ότι σκοτώνουν κόσμο, και συνεχίζουν να Δολοφονούν...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 02:23:06 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΚΛΑΣ

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 173
  • Karma: 0
  • "ΓΕΝΟΙΟ ΟΙΟΣ ΕΣΣΙ ΜΑΘΩΝ"
    • Yahoo Instant Messenger - klas121@rocketmail.com
    • Προφίλ
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:20:06 »
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ΄το να χάσεις την συνείδηση σου... Και να μην θυμάσαι ποιος είσαι και τι έχεις κάνει στην ζωή σου.

Ο Ρόναλντ Ρήγκαν παρόλο που διετέλεσε δύο θητείες ως Πρόεδρος των Η.Π.Α., ο ίδιος δεν το θυμάται καθόσον πάσχει από Alzheimer.

Επιστήμονες αναφέρουν πως από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης των ασθενειών που προκαλούν μείωση και απώλεια της συνείδησης όπως το Alzheimer, η γεροντική άνοια κ.λ.π., είναι όταν παύει η διανόηση του ανθρώπου να εργάζεται και να κινείται. Γι αυτό και αυτές οι κατηγορίες των ασθενειών αυτών εμφανίζονται κυρίως στις συνταξιοδοτικές ηλικίες. Και συνιστούν οι ηλικίες αυτές να εξασκούνται καθημερινά στην ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών. 
 
Ενστερνίζομαι σχεδόν όλες τις απόψεις που μιλούν περί απάτης των ιατρικών φαρμάκων. Εξάλλου κάποιοι καλοί γιατροί αναφέρουν συχνά πως: <<ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ>>.

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 29, 2012, 02:36:05 »
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ΄το να χάσεις την συνείδηση σου... Και να μην θυμάσαι ποιος είσαι και τι έχεις κάνει στην ζωή σου.

'Ηταν η πιο σοκαριστική εμπειρία της ζωής μου, να βλέπω έναν άνθρωπο δίπλα μου, που να μοιάζει με την Μητέρα μου, αλλά να μην έχει την Συνείδηση της Μητέρας μου... Κατανόησα πάρα πολλά εκείνο το διάστημα, για το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ψυχή και τον εγκέφαλο...

Η αλήθεια είναι πως η αληθινή μνήμη δεν βρίσκεται στον εγκέφαλο αλλά στην ψυχή, (στο ψυχικό-αστρικό σώμα), και όταν οι νευροδιαβιβαστές, κάποιες στιγμές δούλευαν καλύτερα, η μνήμη δεν χανόταν, ούτε και η Συνείδηση...


Επιστήμονες αναφέρουν πως από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης των ασθενειών που προκαλούν μείωση και απώλεια της συνείδησης όπως το Alzheimer, η γεροντική άνοια κ.λ.π., είναι όταν παύει η διανόηση του ανθρώπου να εργάζεται και να κινείται. Γι αυτό και αυτές οι κατηγορίες των ασθενειών αυτών εμφανίζονται κυρίως στις συνταξιοδοτικές ηλικίες. Και συνιστούν οι ηλικίες αυτές να εξασκούνται καθημερινά στην ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών.

Κάνουν λάθος... Δεν νομίζω πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν χρησιμοποιούσε τον εγκέφαλό του και για αυτό νόσησε από Αλσχάιμερ...  ;)

Η άνοια, ή η απώλεια μνήμης, είναι αποτέλεσμα, ότι οι νευροδιαβιβαστές δεν λειτουργούν σωστά... διότι λείπουν κάποιες οργανικές ουσίες από τον εγκέφαλο, και γενικά από τον οργανισμό μας, τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε με προσωπική έρευνα σε θέματα διατροφής.

Ωμέγα 3, μαγνήσιο, πολυβιταμίνη, Β-Complex, ή ακόμα σίδηρο και φιλικό οξύ, ή ακόμα άλλες διάφορες ουσίες ή ιχνοστοιχεία που μπορεί να χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα...

Είναι καθαρά θέμα διατροφής, αλλά και καλής ψυχολογίας, διότι επίσης πολλές περιπτώσεις άνοιας, είναι αποτελέσματα, ψυχο-τραυματικών εμπειριών, και ουσιαστικά, ασυνείδητα, τα άτομα αυτά, δεν θέλουν να θυμούνται τίποτα...

'Ολες οι Ασθένειες είναι ψυχο-βιολογικά φαινόμενα, που αν υποστηριχτούνε διπλά και ψυχολογικά-ψυχικά, και διατροφικά, το 99% των Ασθενειών, αν όχι όλες, θεραπεύονται...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 13:03:31 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 29, 2012, 03:03:18 »
Για όσους είδαν κάπου, τον εαυτό τους, στο παραπάνω κείμενο περί Σχιζοφρένειας, ας μην πανικοβληθούν, διότι είναι έτσι σχεδιασμένη η Ψυχιατρική Απάτη, για να μας στείλει όλους ως Πελάτες των Φαρμακοβιομηχανιών, βάζοντας το ζιζάνιο μέσα μας πως είμαστε άρρωστοι...  :D

Δυστυχώς είναι μία τραγική αλήθεια, ακόμα και αν φαντάζει ακραία, διότι η Εποχή μας έχει ξεφύγει παντελώς...

Εμπόριο ψυχικών ασθενειών
http://www.youtube.com/watch?v=OYk_05fNfHw&feature=related
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 31, 2012, 17:02:36 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 29, 2012, 03:18:27 »
ο σχιζοφρενικός ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος ότι είναι ο Ιησούς Χριστός και η αποστολή του είναι να σώσει τον κόσμο
[...]
(π.χ. παράξενες πεποιθήσεις ή μαγική σκέψη όπως δεισιδαιμονία, πίστη σε μαντικές ικανότητες, τηλεπάθεια, «έκτη αίσθηση», «άλλοι μπορούν να νιώσουν τα αισθήματα μου», ιδέες συσχέτισης ασυνήθιστες αντιληπτικές εμπειρίες όπως υποτροπιάζουσες παραισθήσεις, αίσθηση παρουσίας κάποιας δύναμης ή κάποιου ατόμου

Επίσης οι Εσωτεριστές ας μην πανικοβληθούμε, πως πάσχουμε από Σχιζοφρένεια... διότι έτσι βλέπουν τους Πνευματικούς Ανθρώπους, και τις Διάνοιες, οι μικράνθρωποι...  ;)

'Αλλωστε και ο βραβευμένος παγκόσμια και αφορισμένος Εσωτεριστής Καζαντζάκης είναι για δαύτους ένας σχιζοφρενής μια και ο ίδιος κατέθεσε ευθαρσώς:

                           «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
                                                            Αν δεν σωθεί εγώ φταίω!»  


                                                  Νίκος Καζαντζάκης : Ασκητική - Salvatores Dei....

Βλέπουμε ίσως κάποια ομοιότητα μεταξύ τον αφορισμό της Κλασσικής "Ψυχιατρικής", και του εβραιοχριστιανισμού, ως προς τις Διάνοιες και τους επαναστάτες?

Αν το διαπιστώσαμε, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, για να κατανοήσουμε όλη την Απάτη, που έχουν στήσει κάποιοι επιτήδειοι επιχειρηματίες, πίσω από την πλάτη μας, και που απλά αποσκοπούν στην οικονομική εκμετάλλευση όλου του πλανήτη Γη.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 03:33:46 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 29, 2012, 03:43:38 »
Θέλω να ευχαριστήσω, μία φίλη που είχε παρόμοια περιπέτεια με την μητέρα της όπως και εγώ, και της ζήτησα, να μου γράψει αν γίνεται το ιστορικό, και να το δημοσιεύσω ανώνυμα...  Αυτές οι καταθέσεις είναι ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ, έτσι ώστε να σωθούν ζωές....
____________________________________________________________

Η ιστορια με την μαμα μου εχει ο εξης.Στα 65 επαθε βαρια καταθλιψη πηγαινε κρυφα σε γιατρο και της χορηγουσε χαπια,το αποτελεσμα ηταν να επειρεαζεται η συμπεριφορα της και η μνημη της.Ενα πρωι μου λεει ζαλιζομαι και κανει εμετους και υστερα πεφτει κατω.Την παω στο νοσοκομειο ξεκινουν να της κανουν εξετασεις,εγω ομως επειδη  το ειχα ξαναδει το εργο με το θειο μου μικρη,τους λεω υπερδοσολογια φαρμακων πλυση στομαχου τωρα!!Εβγαζε κιτρινα υγρα μιση λεκανη.Για δυο μερες ειχε παραισθησεις φοβερες,παραληρημμα!Μου ελεγε οτι βλεπει κατσαριδες και αλλα διαφορα.Δεν με  γνωριζε.Οταν εφυγα καποια στιγμη απο το νοσοκομειο πηγε να πεσει απο το μπαλκονι.Την εδεσαν.Μετα απο δυο μερες ο Γιατρος μου λεει δεν ξερουμε τι εχει να την πας σε ψυχιατρειο.Του ειπα πως η μητερα μου δεν ειναι τρελλη και αυτο ειναι αποτελεσμα φαρμακων που δεν γνωριζω.Εμεινα δυο νυχτες στο κεφαλι της και της εδινα νερα σε ποσοτητα,την τριτη μερα το πρωι ανοιξε τα ματια της με γνωρισε αμεσως μου χαμογελασε και ολα ειχαν περασει,την πηρα και φυγαμε και εδω αρχιζει ο μεγαλος γολγοθας για μας.Μετα απο αυτο μου ειπε, πως τελευταια δεν ενοιωθε καλα  και πηγαινε ενα χρονο σε ενα ψυχιατρο που της εδινε χαπια να θεραπευτει απο την καταθλιψη,απλα μαλλον λεει ξεχαστηκα και πηρα παραπανω.Την παιρνω και παμε μαζι στον γιατρο να μαθω τι της εδινε.Αυτος ευγενικος και με ενδιαφερον δηθεν για την μητερα μου,μου ειπε οτι εχει ψευδοανοια απο καταθλιψη.Της δινω μου λεει αντικαταθλιπτικα καποιο εξεφλορ δεν θυμαμαι καλα και aricept για την μνημη.Η καταθλιψη ελεγε εχει πειραξει τους νευροδιαβιβαστες του εγκεφαλου και ξεχναει.οσοι εχουν καταθλιψη βλεπουν μονο μια μαυρη τρυπα.οταν θεραπευτει θα επανελθει για αυτο ειναι αναγκαιο να παιρνει τα χαπια απλα να της τα δινω εγω για να μην παθει το ιδιο απο υπερδοσολογια.Εγω τον πιστεψα ειχαν μαλλον αναγκη να ακουσω οτι η μαμα μου θα γινει καλα.Η μητερα μου ομως παρ'οτι οι δοσεις των αντικαταθλιπτικων αυξανονταν ειχε γινει χειροτερα αλλα ο γιατρος εδειχνε σιγουρος, χρειαζεται μεγαλυτερη δοση θα περασει.Τον παραταω αλλαξα 3 γιατρους 3 αξονικες στο κεφαλι τιποτα μου ελεγαν απλα καταθλιψη.ολοι τα ιδια.Αυτο 3 ολοκληρα χρονια ταλαιπωριας,μαυριλας.θλιψης,ανχους,ελπιδας,απογοητευσης,αναμονης,αγνοιας,δακρυων,θυμου κ.τ.λ
Ειχα κυριολεκτικα διαλυθει.Πολλες φορες ενοιωθα θυμο για την μαμα μου,ενοχες οτι φταιω εγω που ειναι ετσι.Καποια στιγμη μου συστηνουν μια γιατρο σε αλλη πολη.Της εκανε ερωτησεις της εδωσε και ενα χαρτι να συμπληρωσει και εκανε διαγνωση.Διπολικο το προβλημα μου λεει ανοια και ψυχωση μαζι.Θα την βλεπω εγω και μια φιλη μου ψυχιατρος η εν λογω ηταν νευρολογος.Ενταξει λεω.πηγα την μητερα μου η οποια πλεον ειχε μπει στο σταδιο των παραισθησεων απο τις μεγαλες δοσεις αντικαταθλιπτικω,μιλουσε με το νερο την ωρα που επλενε τα πιατα,επαιρνε το βιβλιο για τηλεφωνο και αλλα φοβερα.Η γιατρος της χορηγει ZYPRAXA των 20 μιλιγκραμ δεν ηξερα καν τι θανατηφορο ειναι αυτο το πραγμα!Οταν το πηρε επεσε σχεδον σε κωμα,δεν ξυπνουσε.Την παιρνω τηλεφωνο και μου λεει κοφτο και οταν συνελθει δωσε 5 μιλιγκραμ.Το αποτελεσμα ηταν να το παιρνει ενα χρονο και σταδιακα χειροτερευε.εξαντληση,ανορεξια,καταθλιψη,πληρως εξασθενησμενη μνημη,φωνες τα βραδια,αδυνατουσε να κανει μπανιο, να φαει μονη της κ.τ.λ  Αλλαζω γιατρο μου λεει τι διπολικα και βλακειες εχει αλτσχαιμερ τελος.Εν τω μεταξυ της χορηγει επιπλεον nozinan  και φυσικα η μητερα μου απο το κακο στο χειροτερο.Στο τελος αρχισε να τρεμει, να μην μπορει να μην εχει ισοροπια καθολου.Παρκισονικα στοιχεια του αλτσχαιμερ μου λεει και ακολουθουν   SINEMENT,AZILECTη τρεμουλα σταματησε και αρχισαν οι εφιαλτες!Δεν μπορουσα να παω πουθενα φωναζε,πεταγε πραγματα και ηταν πλεον ολοκληρωτικα εξαρτημενη απο εμενα με πληρη απωλεια μνημης.Δεν αντεχω γιατρε του λεω δεν μπορω το βραδυ να κοιμηθω και χορηγει αλοπερτιν, οταν της το εδωσα εγινε ζομπι κυριολεκτικα.Ετρεχαν τα σαλια της,δεν μπορουσε να περπατησει ουτε 2 μετρα,δεν ετρωγε,το σωμα της ειχε κυρτωσει εντελως σαν να ηταν 100 ετων και τα ουρα της απο τις τοξινες των φαρμακων ειχαν φοβερη δυσοδια. Στην κυριολεξια ζωντανη νεκρη!Καταλαβα οτι θα πεθαινε και την παω στον γιατρο,κοιτα πως ειναι του λεω σοκαρισμενη.Αυτος παγερα μου απαντησε και τι θες τωρα, επομενο ειναι, την εχουν καταβαλει τα χαπια.τρελλαθηκα! της κοβω απο μονη μου εντελως το αλοπερτιν της μειωνω και ολα τα υπολοιπα ηταν καλυτερα αλλα σε λιγο αποδειχθηκε οτι ηταν αργα, παθαινει νευρολιπτικο σοκ! αυτο που επιστημονικα στις αντενδειξεις των ψυχοφαρμακων αναφερουν ως εξωπυραμιδικα συπτωματα.Πως να ξερεις τι ειναι.το σοκ αυτο το παθαινεις απο ψυχοφαρμακα και ειναι κατα 95% θανατηφορο.ειναι ουσιαστικα δηλητηρισμος του οργανισμου απο τα χαπια αυτα,αυτα τα αργα δηλητηρια!επαθε παντελη μυικη ακαμψια στην κυριολεξια δεν λυγυζε κανενα ακρο!Εβγαζε μαυρα υγρα απο το στομα,τα ματια της ειχανε γυρισει κατα πανω και οταν πηρα το γιατρο μου ειπε και τι θες εγω να κανω να την πας στο νοσοκομειο, αδιαφορα και παγερα ηταν απλα αλλο ενα εγκλημα απο αυτα που τοσοι γιατροι κανουν καθημερινα στους συνανθρωπους μας.
Στο νοσοκομειο οι εξετασεις ηταν χαλια,τα ενζυμα στο συκωτι ειχαν ανεβει επικυνδινα.το αιμα χαλια,ολα χαλια.μενει στους ορους μια εβδομαδα την γλυτωσε το παρα πεντε αλλα ποτε δεν της ξαναεδωσα ZYPRAXA KAI ALOPERTIN.                             Περασε καιρος η ζημια ομως ειχε γινει απο ψυχιατρικης χρονιας αγωγης.Τα αποτελεσματα στην υγεια της οταν εκοψα αυτα τα χαπια ηταν    θεαματικα    .Περπατουσε,γελουσε.εβλεπε τηλεοραση,περπατουσε στην παραλια,ετρωγε μονη της,εκανε χιουμορ και το αντιλαμβανοταν αντοιστιχα,ειχε διαθεση για βολτα κυριολεκτικα αλλος ανθρωπος.Το μονο προβλημα που ειχε ηταν οι φωνες και ιδιαιτερα το βραδι.Επαιρνε νοζιναν των 25 μιλιγκραμ.Και η κατασταση με φωνες χειροτερευε γιατι? ειναι απλο το νοζιναν ειναι ηπιο αντιψυχωσικο αλλα στον οργανισμο λειτουργουσε σαν βομβα γιατι ξυπνουσε την μνημη των υπολοιπων που ειχε παρει.Μαλλον χρειαζοταν πληρη αποτοξινωση.Η κατασταση στο σπιτι με το μωρο πολυ δυσκολη,δεν την παλευα σε ποιον να αλλαξω πανες,φωνες αυπνια.Την πηγα στο κοντινο μικρο γηροκομειο καθαρο μικρο και σε βουνο.Πολυ λυπηθηκα για αυτη τη λυση αλλα ηταν το μωρο πια.εκει ακολουθησαν την αγωγη που τους εδωσα, ομως χαλουσε το κοσμο το βραδι με τις φωνες.Με κοινη συμφωνια φωναζουμε γιατρο δικη μου επιλογης και μου λεει ειναι στο τελευταιο σταδιο αλτσχαιμερ, θα της δωσω κατι να μη παθει  ανακοπη απο την ενταση.Τι τραγικο της εδωσε RESPENTAL.Εγω δεν ηξερα οτι ειναι αναλογω του ΖΥΡΡΑΧΑ.Επαθε δευτερο σοκ απορω πως εζησε, στο νοσοκομειο μου ειπαν οτι θα πεθανει.Οι νοσηλευτριες ευτυχως με δικη τους πρωτοβουλια το εκοψαν αμεσως οταν ειδαν τα συπτωματα ενα μηνα πριν και αυτο την εσωσε.Τωρα ειναι κατω με μυικη δυσκαμψια απο τα χαπια και τα στερητικα γιατι δεν της δινω τιποτα απο αυτα.
_________________________________________________________________________________
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 29, 2012, 03:52:10 »
Είναι απίστευτο πόσο κοινή είναι αυτή η ιστορία, και πραγματικά εύχομαι αυτή η δημοσίευση να προβληματίσει και άλλες περιπτώσεις έτσι ώστε να γλυτώσουν έγκαιρα από τα νύχια των ψυχοφαρμάκων...

Ακριβώς το ίδιο και η Μητέρα μου, είχε μία κρίση μανιοκατάθλιψης, της χορήγησαν aloperidin, zyprexa, aricept, risperdal, και πολλά άλλα που δυστυχώς δεν θυμάμαι... μια και έγινε πειραματόζωο, στα χέρια των "ψευδο-επιστημόνων", που ερευνούσαν το Αλσχάιμερ...

Καθημερινά κατέρρεε όλο και πιο πολύ, κατέληξε σε μυική δυσκαμψία, ακινητοποιήθηκε στο κρεβάτι, και πληγιασμένη από κατακλίσεις που δεν έκλειναν με τίποτα, έφυγε από πνευμονία το 2006, 6 χρόνια μετά την αρχική λήψη ψυχοφαρμάκων.

Και όλα αυτά, γιατί ζητήσαμε βοήθεια από την ψυχιατρική, για ένα μανιακό επεισόδιο, που είχε η γυναίκα, λόγω ηλικίας...

Μακάρι να γνώριζα...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2012, 04:18:29 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 01, 2012, 01:38:10 »
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ΄το να χάσεις την συνείδηση σου... Και να μην θυμάσαι ποιος είσαι και τι έχεις κάνει στην ζωή σου.

'Ηταν η πιο σοκαριστική εμπειρία της ζωής μου, να βλέπω έναν άνθρωπο δίπλα μου, που να μοιάζει με την Μητέρα μου, αλλά να μην έχει την Συνείδηση της Μητέρας μου... Κατανόησα πάρα πολλά εκείνο το διάστημα, για το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ψυχή και τον εγκέφαλο...

Η αλήθεια είναι πως η αληθινή μνήμη δεν βρίσκεται στον εγκέφαλο αλλά στην ψυχή, (στο ψυχικό-αστρικό σώμα), και όταν οι νευροδιαβιβαστές, κάποιες στιγμές δούλευαν καλύτερα, η μνήμη δεν χανόταν, ούτε και η Συνείδηση...

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΨΥΧΗΣ!(ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!)
http://www.youtube.com/watch?v=IWMrDQ-JN6k&feature=related

13:40

H περίπτωση της Παμ, προτάσσει το γεγονός ότι με κάποιο τρόπο είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει συνεκτική αντίληψη και μνήμη ενόσω ήταν κλινικά νεκρή.

Αυτό υποδηλώνει μία δυνατότητα διαχωρισμού νου και εγκεφάλου.

'Οταν η καρδιά σταματάει και ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί,
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ,
δεν μπορεί να αποθηκεύσει μνήμες γεγονότων που συμβαίνουν εκείνη την ώρα,
γιατί τα κυκλώματα του εγκεφάλου απλά δεν λειτουργούν.

'Οταν λοιπόν στην επιθανάτια εμπειρία παρουσίαζεται μνήμη γεγονότων,
που συνέβησαν όταν ο εγκέφαλος δεν λειτουργούσε,
είναι δύσκολο για την τωρινή μας νευροεπιστήμη να την εξηγήσει.

Και λοιπόν θα χρειαζόταν να πούμε ότι με κάποιο τρόπο η πληροφορία αποθηκεύεται έξω από τον εγκέφαλο,
και μετά μεταφέρεται σε αυτόν όταν τα μνημονικά κυκλώματά του, επαναλειτουργούν.


'Η αλλιώς θα μπορούσες να πεις ότι με κάποιο τρόπο που δεν καταλαβαίνουμε,
η πληροφορία συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο και μετά περνάει στα κυκλώματά του,
όταν αυτά ξαναρχίζουν να λειτουργούν.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 01, 2012, 01:45:58 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΚΛΑΣ

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 173
  • Karma: 0
  • "ΓΕΝΟΙΟ ΟΙΟΣ ΕΣΣΙ ΜΑΘΩΝ"
    • Yahoo Instant Messenger - klas121@rocketmail.com
    • Προφίλ
Απ: Νόσος Αλσχάιμερ ή απλά ακόμα μία δολοφονική απάτη?
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 09, 2012, 23:52:20 »
Ο εγκέφαλος είναι απλώς ένα σωματικό όργανο μέσω του οποίου εκδηλώνεται η δυναμική λειτουργία του νου στον εξωτερικό ή αισθητό κόσμο. Αποδεχόμενοι τις δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αλλά και αποκρυφιστών περί ψυχής και νου, ο νους αποτελεί ένα μέρος της ψυχικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια είναι κομμάτι της ψυχής, η οποία αποτελεί και το αληθινό εγώ του κάθε όντος.

Οι αρχαίοι πρόγονοι τοποθετούν τον κεντρικό πυρήνα της ψυχής στην θέση της καρδιάς.

Η Παμ βίωσε μία τρομερή κατάσταση εξωσωματικής εμπειρίας σχεδόν ανάλογης με αυτή που βιώνουν οι καθημερινώς ασκούμενοι στον διαλογισμό και αυτό επειδή ο διαλογισμός υπακούει στο γνωμικό: <<Πρέπει να πεθάνεις πριν πεθάνεις, για να μην πεθάνεις όταν πεθάνεις>>.